Προτού οι άλλοι ηγέτες της συμμαχίας – η οποία περιλαμβάνει τη δική του ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία», τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους – προλάβουν να πουν μια λέξη, ο Μελανσόν ανέβηκε στο επίκεντρο της σκηνής σε μια συγκέντρωση οπαδών του, απαιτώντας να κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα. Δήλωσε επίσης ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) δεν θα δεχθεί «συνδυασμούς» και θα αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις με άλλες ομάδες.

«Το NFP θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του», δήλωσε ο Μελενσόν στους οπαδούς του την Κυριακή. «Τίποτα άλλο παρά το πρόγραμμά του. Όλο το πρόγραμμά του».

Η συμμαχία έχει υποσχεθεί σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών, αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης – μέτρα που θα προκαλούσαν μεγάλη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ινστιτούτο Montaigne εκτιμά ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα απαιτούσαν σχεδόν 179 δισεκατομμύρια ευρώ (194 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα κονδύλια ετησίως.

Αναλυτικά, το Montaigne εκτιμά ότι, ο Μελανσόν προτείνει 112,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα μέτρα εξοικονόμησης πόρων ή σε φορολογικά ή ασφαλιστικά έσοδα, που πιθανόν να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα. Τα μέτρα αυτά για τα έσοδα βασίζονται κυρίως σε αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσεις (82,5 δισ. ευρώ) και τα νοικοκυριά, για το εισόδημα (12 δισ. ευρώ), τον πλούτο (5 δισ. ευρώ) και την κληρονομιά (9 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο, ο Μελανσόν  προτείνει επίσης  331,6 δισ. ευρώ σε πρόσθετες νέες δαπάνες και 0,4 δισ. ευρώ σε περικοπές φόρων ετησίως. Τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν ιδίως τους συνταξιούχους (85,8 δισ. ευρώ) και τη δημόσια υγεία (40 δισ. ευρώ), τόσο μέσω της αυξημένης επιστροφής των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης όσο και μέσω της αναβάθμισης και πρόσληψης προσωπικού υγείας. Η εκπαίδευση θα λάβει επίσης 34,2 δισ. ευρώ για στήριξη, ιδίως με τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε 19.

Η αριστερή συμμαχία κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εσωτερικών, που υπολείπονται κατά πολύ από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, τον οποίο οι δημοσκόποι την περασμένη εβδομάδα έβλεπαν να κερδίζει τις εκλογές, ήρθε τρίτος με 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε 156 έδρες.

Στην τηλεόραση BFM, η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Νικόλ Μπελουμπέ έσπευσε να επισημάνει ότι παρά τις αξιώσεις του Μελενσόν για το δικαίωμα του κόμματός του να κυβερνήσει, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει αρκετούς βουλευτές για να ελέγξει το κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα περιμένει να καθοριστεί η νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Αυτό μπορεί να μην εμποδίσει τις αγορές και τους επενδυτές να θορυβηθούν από την πιθανότητα να κυβερνήσει τη Γαλλία το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και κάποιος σαν τον Μελενσόν.

Ο 72χρονος οπαδός του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο της Κούβας τρομάζει εδώ και καιρό τις αγορές και τους επενδυτές κάθε φορά που έχει πλησιάσει την εξουσία.

Γνωστός για τις πύρινες ομιλίες του, συχνά χωρίς autocue ή σημειώσεις και χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό μείγμα χιούμορ και θυμού, ο υποστηριζόμενος από τους κομμουνιστές ακροαριστερός ηγέτης συχνά, αναφέρει επί λέξει το Bloomberg, παραμυθιάζει τα πλήθη με τα δεινά των «αγορών που μετατρέπουν τον πόνο, τη δυστυχία και την εγκατάλειψη σε χρυσό και χρήμα». Έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη Γαλλία ως μια χώρα «με τεράστιο πλούτο που είναι άσχημα κατανεμημένος».

Γιος ενός ταχυδρόμου και μιας δασκάλας, και οι δύο απόγονοι Ισπανών και Ιταλών που μετανάστευσαν στη Γαλλική Αλγερία στις αρχές του αιώνα, ο Μελανσόν γεννήθηκε στην Ταγγέρη, το σημερινό Μαρόκο, όταν ήταν διεθνής ζώνη.

Μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία 11 ετών, σπούδασε φιλοσοφία, έκανε διάφορες δουλειές, μεταξύ άλλων ως δημοσιογράφος και διορθωτής και ασχολήθηκε με την τροτσκιστική πολιτική. Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1976 σε ηλικία 25 ετών και εξελέγη σε διάφορες περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθετικές θέσεις.

Ο Μελανσόν ήταν αντιπρόεδρος της περιφέρειας Essonne, νότια του Παρισιού, από το 1998 έως το 2004 και κατώτερος υπουργός στο Υπουργείο Παιδείας από το 2000 έως το 2002. Τα «έσπασε» με το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2008, λέγοντας ότι είχε γίνει πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Το 2016 ίδρυσε το France Unbowed και το 2022 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος – για τρίτη φορά.

Και τώρα, ο Μελανσόν έχει γίνει και πάλι υπολογίσιμη δύναμη. Ακόμη και αν η συμμαχία στην οποία συμμετέχει δεν έχει τις ψήφους για να κυβερνήσει μόνος του, είναι πιθανό να απαιτήσει νέες δεσμεύσεις για δαπάνες από τον Μακρόν προκειμένου να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

πηγή newmoney.gr