«Οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση δεν μπορούσαν να αποφύγουν τα ερεθίσματα που τους αποσπούσαν την προσοχή», δήλωσε στον Guardian ο Δρ. Τόμας Φάερτι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Αυτό σημαίνει ότι στην καθημερινότητα η προσοχή σας αποσπάται πιο εύκολα από διάφορα πράγματα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αποσπάσαι πιο εύκολα και κάνεις παρορμητικές αγορές όταν περπατάς στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, επειδή δεν μπορείς να εστιάσεις στον στόχο σου» εξήγησε.
«Δυσκολεύονταν να καταλάβουν αν ένα άτομο ήταν φοβισμένο ή χαρούμενο, και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στο πώς συμπεριφερόμαστε με τους άλλους ανθρώπους», είπε ο Δρ. Φάερτι. «Υπάρχουν μελέτες συσχέτισης που εξετάζουν τη βραχυπρόθεσμη ατμοσφαιρική ρύπανση με περιστατικά, όπως βίαια εγκλήματα, ειδικά στις ΗΠΑ. Οπότε μπορούμε κάπως να το συνδέσουμε αυτό με τα ευρήματα, λέγοντας πιθανώς ότι μπορεί να υπάρχει κάποια συναισθηματική δυσλειτουργία» εξήγησε ο επιστήμονας.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η μνήμη των συμμετεχόντων δεν επηρεάστηκε, υποδεικνύοντας ότι ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου είναι πιο ανθεκτικές στη βραχυπρόθεσμη έκθεση στη ρύπανση από ό,τι άλλες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις επιδόσεις στην εργασία και το σχολείο.
«Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μια κλινικά υγιή ενήλικη πληθυσμιακή ομάδα, που σημαίνει ότι η υγεία τους ήταν καλή και δεν είχαν αναπνευστικά ή νευρολογικά προβλήματα. Άλλες ομάδες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις», σημείωσε ο Φάερτι.
Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που θα εξετάσει τις επιπτώσεις διαφορετικών πηγών ρύπανσης, κάτι που οι ερευνητές ελπίζουν να βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών και μέτρων δημόσιας υγείας.
«Το ευρύτερο έργο εξετάζει διαφορετικές πηγές ρύπανσης, οι οποίες είναι πιο κοινές. Όπως για παράδειγμα, οι εκπομπές από το μαγείρεμα, η καύση ξύλου, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τα προϊόντα καθαρισμού, προκειμένου να εξετάσουμε αν μπορούμε να ωθήσουμε την πολιτική προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση», κατέληξε ο Δρ. Φάερτι.
Πηγή: e.t.gr, Guardian