Κυριακή 27.11.2022

Άτλαντας δεδομένων όπου απεικονίζονται οι περιοχές όπου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα

Tα μέλη του Med Sea Alliance- (μία διεθνής συμμαχία μη κυβερνητικών φορέων), μέλος του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, δημοσίευσαν ένα νέο Άτλαντα δεδομένων στον οποίο για πρώτη φορά απεικονίζονται οι περιοχές όπου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα στη Μεσόγειο και παράλληλα διερευνώνται τα περιστατικά παράνομης αλιείας σε αυτές τις περιοχές.

Η Αναστασία Μήλιου από το “Αρχιπέλαγος”, μιλώντας στην ΕΡΤ Β. Αιγαίου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο Άτλαντας του Med Sea Alliance είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο για τη χαρτογράφηση πιθανών και επιβεβαιωμένων παραβάσεων από μηχανότρατες σε περιοχές όπου απαγορεύεται η αλιεία με τη χρήση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου, για την προστασία ευάλωτων οικοτόπων και υπεραλιευμένων ιχθυαποθεμάτων. Ο Άτλαντας δείχνει ότι περισσότερες από 350 περιοχές της Μεσογείου στις οποίες ισχύουν μόνιμες απαγορεύσεις, αλιεύονται”.

“Παρ’ όλο – τονίζει – που η παρακολούθηση σκαφών δεν είναι εφικτή όταν αυτά δεν κάνουν χρήση του συστήματος εντοπισμού AIS ή το απενεργοποιούν εσκεμμένα, όπως συμβαίνει συχνά στα ελληνικά νερά και επιβεβαιώνεται σύμφωνα με πολυετείς καταγραφές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, Τα μέλη του Med Sea Alliance καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των περιοχών όπου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα, μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας και καλύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας”.
“Με το 75% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου να έχει ήδη υπεραλιευθεί η καταπολέμηση των παράνομων, ανεξέλεγκτων και καταστρεπτικών αλιευτικών πρακτικών είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και για την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας της Μεσογείου και των τοπικών κοινωνιών, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από τους θαλάσσιους πόρους”, καταλήγει η κα. Μήλιου.

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ