Παρασκευή 24.09.2021

Ασφάλιση – Νέο επικουρικό: Μέσα στις επόμενες ημέρες η ψήφισή του – Ο «ατομικός κουμπαράς» η κυριότερη αλλαγή

Σήμερα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων – Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

Την Τετάρτη αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να τεθεί προς ψήφιση, πιθανότατα την Πέμπτη, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου ταμείου επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης. Σήμερα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με το υπουργείο Εργασίας να επισημαίνει ότι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά» εφαρμόζεται με επιτυχία σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά», που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Θα επιτρέψει στους νέους ασφαλισμένους να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.

«Αγκάθι» της μεταρρύθμισης είναι το υψηλό κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, πάνω από 70-80 δισ σε βάθος 50ετίας. Ωστόσο σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου εργασίας που απαντά στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, το κόστος δεν ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης», δηλαδή οι επενδύσεις που θα προκύψουν από τις αποταμιεύσεις και τα έσοδα που θα δημιουργηθούν.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι εισφορές  των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Το ύψος των εισφορών και για τους νέους παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολουμένους.

Το αποθεματικό που θα δημιουργηθεί, θα το διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προφίλ, το «συντηρητικό, το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία.

Το νέο σύστημα συνοδεύεται από διπλή δικλίδα ασφαλείας: η πρώτη είναι η εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Το Δημόσιο εγγυάται ότι η νέα επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος, συν τον πληθωρισμό. Η δεύτερη είναι ότι δεν θα επηρεαστεί ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος. Το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ