Παρασκευή 29.03.2024

Ασφάλεια Προσωπικού

 

1. Η νόσος των δυτών είναι μια μόνιμη απειλή για αυτούς που ασχολούνται με τις καταδύσεις είτε για επαγγελματικούς λόγους , είτε για διασκέδαση. Ιδιαίτερα οι ερασιτέχνες δύτες εκτίθενται στον κίνδυνο της νόσου από αμέλεια αλλά και από άγνοια. Η νόσος δυτών οφείλεται στην παρουσία φυσαλίδων στους ιστούς του σώματος, από αδρανές αέριο που έχει διαλυθεί κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης. Ένα αέριο όταν διαλύεται στα υγρά και τους ιστούς του σώματος λαμβάνει αέρια μορφή.

 

2. Θεραπεία εκλογής για τη Νόσο εξ Αποσυμπίεσης και την Αρτηριακή Εμβολή Αερίου είναι η επαναπίεση σε ειδικό Θάλαμο Αποσυμπίεσης. Η επαναπίεση ελαττώνει το μέγεθος των φυσαλίδων ενώ το Υπερβαρικό Οξυγόνο (ΥΒΟ) συμβάλλει σε ταχεία αποβολή του αδρανούς αερίου, αποκατάσταση της οξυγόνωσης των ιστών και ελάττωση του ιστικού οιδήματος. Η μεταφορά δύτη – ασθενούς για θεραπεία στο Θάλαμο Αποσυμπίεσης πρέπει να γίνεται το ταχύτερο δυνατό, χωρίς καθυστέρηση, εκτός αν αυτό απαιτείται για την ασφαλή μεταφορά του ασθενούς. Η μεταφορά ασθενών δυτών μέσω ΕΚΑΒ λαμβάνει όλα αυτά υπόψη, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της μεταφοράς πάσχοντος από Νόσο (αερομεταφορά με Α/Φ με συμπιεσμένη καμπίνα ή με Ε/Π σε υψόμετρο κάτω των 300 μέτρων). Η θεραπεία στο Θάλαμο Αποσυμπίεσης περιλαμβάνει την επαναπίεση και ανάλογα με τον ασθενή και την αντίδραση, σταδιακή ελάττωση μέχρι κάποιο «βάθος» όπου ξεκινάει η εισπνοή 100% οξυγόνου με ειδική μάσκα ( Υπερβαρικό Οξυγόνο). Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαρχής χορηγείται Υπερβαρικό Οξυγόνο. Η διάρκεια και το «βάθος» της θεραπείας είναι εξατομικευμένα. Μετά την πρώτη θεραπεία και ανάλογα με τη βαρύτητα της Νόσου, μπορεί τα συμπτώματα να μην υποχωρήσουν εντελώς και κατά κανόνα γίνονται επαναληπτικές θεραπείες μέσα στις επόμενες ημέρες.

3. Η Χίος κατατάσσεται ως ένας από τους 10 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς καταδυτικού τουρισμού παγκοσμίως, επίσης διαθέτει καταδυτικό κέντρο και παρόλα αυτά δεν διαθέτει στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου Θάλαμο Αποσυμπίεσης. Για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης ο δύτης μεταφέρεται με αερομεταφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου που διαθέτει Θάλαμο αποσυμπίεσης.

4. Η Ένωσή μας προσφάτως έγινε κοινωνός έντονου προβληματισμού και ανησυχίας των συναδέλφων που ασχολούνται λόγω φύσεως επαγγέλματος με τις καταδύσεις, καθώς ούτε στον σχηματισμό αλλά ούτε στο νησί υπάρχει θάλαμος αποσυμπίεσης, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία του προσωπικού. 5. Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να προλάβουμε ανθρώπινες απώλειες που ενδέχεται να εκδηλωθούν είτε στο προσωπικό των ΕΔ είτε σε πολίτες της Χίου, η Ένωσή μας προτείνει την προμήθεια θαλάμου αποσυμπίεσης στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, ώστε ο δύτης (συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού) να μη χάσει πολύτιμο χρόνο.

 

Ο Πρόεδρος Νικόλαος Κουτσουράδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ