Σαν σήμερα το 1975 πέθανε ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη. Η επιχειρηματική πορεία του στις θάλασσες του κόσμου, όπως και η προσωπική ζωή του είχε πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Γνώρισε την Μαρία Κάλλας το 1957 σε μια δεξίωση που διοργάνωσε η γνωστή κοσμικογράφος της εποχής, Έλσα Μάξγουελ.
Το ειδύλλιο μεταξύ τους αναπτύχθηκε δύο χρόνια μετά, όταν ο Ωνάσης προσκάλεσε την Κάλλας και τον σύζυγό της, τον Ιταλό βιομήχανο και μουσικόφιλο Τζοβάννι-Μπατίστα Μενεγκίνι σε κρουαζιέρα, με την πολυτελή θαλαμηγό του “Christina”. Η παρουσία της συζύγου του, Τίνας Λιβανού, δεν απασχόλησε τον Ωνάση, ο οποίος φλέρταρε την Μαρία Κάλλας ανοιχτά.
Ο ερωτισμός ανάμεσά τους ήταν πλέον ορατός. Τόσο, που όταν κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε στη θαλαμηγό ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ευλόγησε την Κάλλας και τον Ωνάση, νομίζοντας ότι είναι σύζυγοι.
Ο ερωτισμός ανάμεσά τους ήταν πλέον ορατός. Τόσο, που όταν κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε στη θαλαμηγό ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ευλόγησε την Κάλλας και τον Ωνάση, νομίζοντας ότι είναι σύζυγοι.
Λέγεται ότι εκείνη τη νύχτα, Ωνάσης και Κάλλας εγκατέλειψαν τη θαλαμηγό με μια βάρκα, για να απομονωθούν σε μία ήσυχη παραλία. Φήμες αναφέρουν ότι στη βάρκα έκαναν έρωτα για πρώτη φορά. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η παθιασμένη σχέση τους.
Το 1959 ο Ωνάσης πήρε αμέσως διαζύγιο από την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού. Η Κάλλας «ελευθερώθηκε» από τον σύζυγό της σχεδόν τρεις μήνες μετά, παρά τις αντιδράσεις και την πίεση του Μενεγκίνι, που δεν ήθελε να παραδεχθεί την ήττα του.
Μετά το διαζύγιό του με την Τίνα Λιβανού ο Ωνάσης έζησε μια θυελλώδη ερωτική σχέση με την Κάλλας. Ο μεγαλοεφοπλιστής συνήθιζε να δίνει το «παρών» σε όλες τις μεγάλες πρεμιέρες της Κάλλας. Στο Μιλάνο, το Παρίσι, την Νέα Υόρκη, το Μπουένος Άιρες, το Μεξικό. Εκεί όπου η Κάλλας ερμήνευε «Νόρμα», «Τραβιάτα», «Τόσκα», «Μήδεια».
Εκρηκτικές σκηνές ζηλοτυπίας
Η Κάλλας ζήλευε πολύ τον Ωνάση. Γνώριζε άλλωστε ότι ήταν ο περίφημος γυναικοκατακτητής. Κάποιο βράδυ στην διάρκεια ενός γεύματος στο τότε εστιατόριο “Maxim’s” στο Παρίσι, ο Ωνάσης φλέρταρε με ιδιαίτερα γοητευτική νεαρή κυρία η οποία καθόταν στο διπλανό τραπέζι.
Η Κάλλας παρακολουθούσε οργισμένη. Όταν ο κροίσος έστειλε ένα μπουκάλι σαμπάνιας στο τραπέζι της κυρίας η ντίβα σηκώθηκε έξαλλη από τη θέση της. Άρπαξε την πανάκριβη γούνα από τσιντσιλά και όρμησε στην έξοδο. Ο Ωνάσης δεν πρόλαβε να την σταματήσει. Η «τραγουδίστρια», όπως την αποκαλούσε ειρωνικά η πρώην σύζυγος Τίνα, επέστρεψε στο διαμέρισμα της στον αριθμό 36 της Georges Mandel.
Η έφοδος με την Rolls-Royce
Ο Ωνάσης έφτασε έξω από το σπίτι λίγο αργότερα. Χτύπησε το κουδούνι. Η Κάλλας έξαλλη από θυμό δεν άνοιγε την πόρτα. Ο Ωνάσης συνέχισε να χτυπάει το κουδούνι φανερά εκνευρισμένος. Καμία απάντηση. Ο κροίσος επέστρεψε για λίγο στην Rolls-Royce η οποία τον περίμενε έξω ακριβώς από το σπίτι. Ο οδηγός του τον βοήθησε να ανάψει το πούρο του. Ο Ωνάσης βγήκε πάλι από το αυτοκίνητο. Άρχισε να φωνάζει στην Κάλλας ότι αν δεν άνοιγε την πόρτα θα… επιχειρούσε έφοδο με την Rolls-Royce! Εκείνη δεν υπάκουσε. Ο κροίσος τότε έκανε την απειλή του πράξη. Έριξε την Rolls πάνω στην βαριά, σιδερένια πόρτα. Η ντίβα υπέκυψε για μια ακόμα φορά. Συνήθως μετά από έναν μεγάλο καβγά ακολουθούσαν σκηνές… φοβερού πάθους.
Ο χωρισμός που έκανε την Κάλλας να καταρρεύσει
Το 1968, το ζευγάρι μετρούσε σχεδόν δέκα χρόνια σχέσης. Και ενώ η Κάλλας παρέμενε ερωτευμένη, ο Ωνάσης είχε ήδη προχωρήσει στην επόμενη κατάκτησή του. Την Τζάκι Κένεντι.
Σε ένα πάρτι με καλεσμένους τους Κένεντι και φυσικά την Τζάκι πάνω στη θαλαμηγό η Μαρία Κάλλας κατάλαβε πως όλα είχαν τελειώσει ανάμεσα σε αυτήν και τον Αριστοτέλη, όταν τον είδε να κοιτάζει την πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών όπως ακριβώς κοίταζε εκείνη πριν εννέα χρόνια. Την επόμενη μέρα θα μαζέψει τα πράγματα της και θα φύγει.
Ο Κροίσος συνήθιζε να διηγείται στους στενούς του φίλους λεπτομέρειες γύρω από τις ερωτικές επιδόσεις της ντίβας και της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ. «Όταν τις βλέπεις και τις δύο νομίζεις σίγουρα ότι η Μαρία είναι αυτό που λέμε… φωτιά στο κρεβάτι! Και όμως… Η κοκκαλιάρα Τζάκι είναι το πραγματικό ηφαίστειο» γελούσε δυνατά.
Όταν η Μαρία Κάλλας έμαθε από την τηλεόραση ότι ο Ωνάσης θα την παντρευτεί, κλονίστηκε.
Ο χωρισμός στοίχισε πολύ στην Κάλλας που έπεσε σε κατάθλιψη. H φωνή της χάνεται, μετατρέπεται για πάντα σε λυγμό καθώς ο Ωνάσης επιλέγει να κατακτήσει την Αμερική και το αίσιο τέλος του τρίχρονης σχέσης του με την Tζάκι Kένεντι γίνεται τον Ιούλιο του 1968 «ο γάμος του αιώνα».
Η άλλοτε δυναμική ντίβα, μεταμορφώθηκε σε μια απεριποίητη και αντικοινωνική γυναίκα. Περνούσε ώρες κλεισμένη στο δωμάτιο, κλαίγοντας για τον χαμένο της έρωτα. Αδιαφορούσε για την εμφάνισή της και κυκλοφορούσε με λιτά μαλλιά, άβαφη και πρόχειρα ντυμένη. Απέφευγε τις επαφές με τρίτους, ενώ τις σπάνιες φορές που εμφανιζόταν δημόσια, προσπαθούσε να φαίνεται δυνατή και ψύχραιμη.
Ενώ ήταν παντρεμένος με την Τζάκι, ο Ωνάσης συνέχιζε να επισκέπτεται την αγαπημένη του Μαρία και να ζει κάποιες στιγμές μαζί της. Παρόλο που οι δυο τους χώρισαν, δεν έπαψαν ποτέ να αγαπιούνται και η Κάλλας στάθηκε στο πλευρό του άντρα της ζωής της, μέχρι το τέλος της ζωής του.
O Ωνάσης πέθανε τον Μάρτιο του 1975 σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου Victor Hugo στο Παρίσι, λίγα τετράγωνα από το διαμέρισμα της Mαρίας Kάλλας, η οποία τον επισκεπτόταν συχνά. Η Μαρία Κάλλας τον ακολούθησε δυο χρόνια μετά λίγο πριν κλείσει τα 54 χρονιά. Πέθανε από καρδιακή ανακοπή πληγωμένη από τον έρωτα και έχοντας χάσει πια την φωνή της.
Η άγνωστη ιστορία με την Μαρία Κάλλας στο Μόντε Κάρλο
Ο Στέλιος Παπαδημητρίου, που ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», είχε μιλήσει στην εκπομπή της ΕΡΤ, “Σαν Παλιά Φωτογραφία” και είχε αποκαλύψει μία άγνωστη ιστορία για τη Μαρία Κάλλας και τον Αριστοτέλη Ωνάση στο Μόντε Κάρλο.
«Ο Αριστοτέλης έλεγε τα καλύτερα για την Μαρία Κάλλας. Ότι την αγαπούσε δεν υπάρχει αμφιβολία. Υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που λένε ότι για τον Ωνάση η Κάλλας ήταν η γυναίκα της ζωής του. Τους αρέσει αυτό, γιατί είναι η “Ντίβα” και ο “Ντίβος”. Τι ωραίο ζευγάρι. Η ντίβα όμως ήταν ντίβα. Και ο ντίβος ήταν ντίβος. Όμως ντίβα και ντίβος δεν μένουμε πολύ καιρό μαζί. Κάπου τσακώνονται» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
Και συνέχισε: «Όταν ερχόταν η Κάλλας στο σπίτι του Ωνάση στο Μόντε Κάρλο είχε πονοκέφαλο. Το διαμέρισμα του Αριστοτέλη ήταν στον 4ο όροφο και ανέβαινε εκεί ασανσέρ. Οι άλλοι όροφοι ήταν γραφεία για τους υπαλλήλους. Μόλις ερχόταν η ντίβα το ασανσέρ σταματούσε. Έπρεπε λοιπόν να ανεβαίνουν με τα πόδια οι υπάλληλοι. Ο Ωνάσης δεν τα καταλάβαινε αυτά γιατί ήταν λαϊκός. Μετά την ενοχλούσαν και τα πατήματα. Συγγενείς του Ωνάση μένανε σε δύο διαμερίσματα από πάνω του. Και τους έλεγε “περπατάτε με τα παπούτσια και κάνετε θόρυβο. Τι να την κάνω είναι και ευαίσθητη (σ.σ. η Κάλλας). Φωνάζει”. Όσο καιρό ήταν η Κάλλας περπατούσαν ξυπόλυτοι. Την αγαπούσε όμως. Και ουδέποτε την εγκατέλειψε οικονομικώς».
Κάλλας για Ωνάση: Αν έφτασα στο σημείο να τον αφήσω, αυτό σημαίνει ότι βαθιά μέσα μου δεν τον αγαπούσα πια
Η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος και ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας, σε συνέντευξή της στον Mike Wallace είχε δώσει απαντήσεις για τη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση του Έλληνα Μεγιστάνα με την Τζάκι Κένεντι.
«Δεν έχω μετανιώσει για τη σχέση μου με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Δεν έφυγε. Αποφασίσαμε να συνεχίσω τη δική μου ζωή. Θα ήμουν χαρούμενη, αν τον έβλεπα χαρούμενο υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Αν είναι ευτυχισμένος με την Τζάκι είμαι ευτυχισμένη για αυτόν» είχε δηλώσει η Μαρία Κάλλας.
Απαντώντας στο αν ήταν ακόμα ερωτευμένη με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος είχε πει πως “Με κάποιο τρόπο θεωρώ πως είμαστε ακόμη ερωτευμένοι και οι δύο γιατί ζήσαμε όμορφες στιγμές μαζί. Ο ένας καταλαβαίνει τον άλλον, όσο κανέναν άλλον. Αλλά από κάποιο σημείο και μετά, η αγάπη παίρνει διαφορετική μορφή”.
“Αν έφτασα στο σημείο να τον αφήσω, αυτό σημαίνει ότι βαθιά μέσα μου δεν τον αγαπούσα πια” κατέληξε η Μαρία Κάλλας.
Ο καημός για τον γιο του Αλέξανδρο
Το τέλος του Ωνάση άρχισε να προδιαγράφεται από τη στιγμή που ο γιος του, η μεγάλη αδυναμία του Έλληνα Κροίσου έφυγε από τη ζωή σε αεροπορικό δυστύχημα. Ήταν 23 Ιανουαρίου 1973 όταν ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου τελικά άφησε την τελευταία του ανάσα στις 7 το απόγευμα, στα 25 του χρόνια. Ο Ωνάσης έφθασε στην Αθήνα μαζί με την Τζάκι. Οι τέσσερις γιατροί που έφερε ο Ωνάσης επεσήμαναν ότι κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί στη ζωή ο Αλέξανδρος θα ήταν άσκοπη και βασανιστική. Ο Ωνάσης τους έδωσε εντολή να βγάλουν τα σωληνάκια.
Credit Image: © Keystone Press Agency/ZUMA Press Wire
Στη λιτή ανακοίνωση αναφερόταν: “Ο Αλέξανδρος Ωνάσης έφυγε από τη ζωή, μετά από μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη”. Η απώλεια αυτή ήταν το βαρύτερο πλήγμα που θα μπορούσε να καταφέρει κάποιος στον μεγιστάνα. Από τότε άρχισε να μετρά αντίστροφα το τέλος. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης πέθανε δύο χρόνια μετά τον λατρεμένο του γιο, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγί, κοντά στο Παρίσι. Έπασχε από οξεία μυασθένεια. Ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμις, όπως ήταν και η επιθυμία του. Εκεί μεταφέρθηκε και η σορός της κόρης του Χριστίνας που πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.
Πηγή: enikos.gr