Δευτέρα 11.12.2023

Αργυρώ Κώσταλου: Τα αποτελέσματα που επέφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητα πολλά

Γράφει η Υπεύθυνη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικης της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Χίου Κώσταλου Αργυρώ

Τα αποτελέσματα που επέφερε η κυβέρνηση  της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτκής, συμμετείχαν αδιαμφισβήτητα στην μεγάλη αναπτυξιακή κυβερνητική προσπάθεια.

Η νησιωτικότητα και η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης της πολιτείας υπέρ του νησιωτικού χώρου της Ελλάδας, δεν τέθηκαν ποτέ ξανά από μια κυβέρνηση, τόσο μεθοδική, τόσο θεσμική και με τέτοια ένταση. Η παρέμβαση της πολιτείας περιλαμβάνει όχι μόνο τη στήριξη των θεσμών των νησιών, αλλά αφορά και την ίδια τη συνταγματική μέριμνα για την εμπέδωση της εθνικής αξίας του θαλάσσιου και νησιωτικού χώρου της ελληνικής επικράτειας με σαφή τρόπο.

Η ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων, η ασφάλεια των νησιών, η θωράκιση τους και η παρουσία του κράτους σε όλες τις πτυχές τους είναι πλέον ορατά σε όλους.

Αυτό σχετίζεται με την πολιτική και στρατηγική σημασία της νησιωτικής περιοχής τόσο στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου όσο και σε κάθε σημείο γης που περιβάλλεται από θάλασσα και εντός ελληνικών συνόρων, ξηράς και θάλασσας.

Στο κρίσιμο λοιπόν, αυτό θέμα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος, πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να απαξιώσει το τεράστιο έργο  που υλοποιήθηκε. Αυτό φυσικά αποδεικνύεται με την μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Η  κυβερνητική αδιαφορία των ετών 2015-2019, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια  σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και άμεση  ανταπόκριση σε κάθε σημείο του γαλάζιου  Αιγαίου μας. Η παρουσία και τα αποτελέσματα  από την πολιτική ηγεσία μέχρι το πολιτικό και ένστολο προσωπικό, έχουν αφήσει την δική τους σφραγίδα και  είναι ορατά  στους νησιώτες, στους θεσμούς της νησιωτικής αυτοδιοίκησης και στην κοινωνία των πολιτών. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό στα οποίο μπορούμε να αναφερθούμε.

Διαμορφώθηκαν μία εθνική στρατηγική  για μια ολοκληρωμένη πολιτική στο νησιωτικό χώρο και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη έργων υποδομής και επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας έτσι αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης για τα νησιά μας και αυξημένες ευκαιρίες βελτίωσης και ευημερίας για τις νησιωτικές επιχειρήσεις και τους νησιώτες.

Τέθηκαν κεντρικοί στόχοι  ουσιαστικής ανάκαμψης, οι οποίοι συμμετέχουν στην ενίσχυση και εδραίωση της παγκόσμιας ισχύος της χώρας μας στον ναυτιλιακό τομέα, στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών των νησιών μας και στην ιδιαίτερη μέριμνα για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή του νησιωτικού χώρου, υπό το πρίσμα της γαλάζιας οικονομίας.

Όντας νησιώτες, για εμάς, η νησιωτική πολιτική δεν είναι απλώς μια έννοια με πολιτική όψη. Έχει να κάνουν με την ύπαρξή μας, την ιστορία μας, αλλά και την ανάπτυξη των νησιών μας.

Κώσταλου Αργυρώ

Υπεύθυνη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικης Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Χίου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ