Παρασκευή 21.06.2024

Αρχίζει το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Χίων

Το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Χίων αρχίζει σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Αυγούστου 2023,  με τη συμμετοχή ομογενών από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη.

Στο συνέδριο για πρώτη φορά θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Η έναρξη γίνεται σήμερα Πέμπτη το απόγευμα με το Συνέδριο που αρχίζει στις 18:30 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.  Ειδικά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου οι Ομογενείς θα τιμήσουν για την προσφορά τους 3 σημαντικούς Χιώτες και συγκεκριμένα τον καπετάνιο Παναγιώτη Τσάκο που θα λάβει το βραβείο της Χιακής Διασποράς, τον εφοπλιστή Συμεών Παληό που θα λάβει το βραβείο «Κωνσταντίνος Κανάρης» και την κα. Αλεξάνδρα Προκοπίου.

Αρχίζει το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Χίων
Οι ηγέτες της ομογένειας και του οργανισμού για άτομα με αυτισμό. Φωτογραφία: Πολίτης Χίου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπική πεζοπορία για τη “Στέγη Υποστηριζόμενης διαβίωσης παιδιών με αυτισμό” την κατασκευή της οποίας οι ομογενείς έχουν στηρίξει οικονομικά με ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Το παρών έχουν ήδη δώσει στο νησί της μαστίχας, ο πρόεδρος των Χιακών Σωματείων ΗΠΑ και Καναδά Δημήτρης Καλαφάτης, που συγκινημένος μίλησε με ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ομογενείς ανταποκρίνονται με κάθε τρόπο και μέσο προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 114.000 ευρώ που απαιτούνται για τη μελέτη του κτιρίου. Ακόμη, ο Πρόεδρος του Chios Society of Cleveland Κώστας Αλμυρούδης έχει πρωτοστατήσει στο εγχείρημα του εράνου για τη “Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αυτισμό”.
Η Τελετή του Αγιασμού, θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής 4 Αυγούστου, από τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει φιλανθρωπική πορεία προς την πλατεία Βουνακίου.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει ακόμα ξεναγήσεις σε διάφορα σημεία αλλά και χοροεσπερίδες ενώ παράλληλα θα εγκαινιάσουν τα νέα γραφεία της Ένωσης Ομογενών Χίου.

Πηγές: ertnews.gr, politischios – anamniseis.net

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ