Παρασκευή 19.08.2022

Απόστολος Πάνας: «Ζητούμε καθαρούς όρους για το νομοσχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας»

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2022

ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Στην επί της Αρχής συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα: «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πάνας Απόστολος.

Ο Βουλευτής αρχικά επισήμανε πως το Ναυπηγείο Ελευσίνας, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, δυνατότητες εξυπηρέτησης αναγκών ναυπήγησης και συντήρησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση σχεδόν ολικής παύσης λειτουργίας, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα του, που ασχολείται με την παράδοση πυραυλακάτων στο Πολεμικό Ναυτικό, λόγω των οφειλών του προς το Ελληνικό Δημόσιο, το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΕΦΚΑ και τις Τράπεζες.

Παράλληλα ο κ. Πάνας υπογράμμισε ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων πως Κεντρική θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν και είναι η ολική επαναλειτουργία του Ναυπηγείου με όρους βιωσιμότητας, που θα συμβάλλουν τόσο στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας, όσο και στην ενίσχυση την τοπικής και της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης. «Το κατατιθέμενο όμως σχέδιο εξυγίανσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βουλευτής, «δε μοιάζει να είναι βιώσιμο, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να εξασφαλίζει την καταβολή σε λογικό χρόνο των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, ούτε όμως διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τη συλλογική σύμβαση εργασίας».

Ως Υπεύθυνος μάλιστα του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 2 του Σχεδίου Νόμου, που χαρακτηριστικά έχει ως τίτλο «Ενδεικτικό περιεχόμενο συμφωνίας εξυγίανσης» αναφέρεται πως: «Στη συμφωνία εξυγίανσης της ΝΒΕΕ περιλαμβάνονται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι εξής όροι, οι οποίοι δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω στη συμφωνία εξυγίανσης από τα συμβαλλόμενα μέρη»

και ανέφερε:

«Σε απλά ελληνικά δηλαδή η συμφωνία εξυγίανσης στην πραγματικότητα δεν έρχεται ενώπιον της Βουλής, καθώς τελικά θα μπορεί να περιλαμβάνει οποιονδήποτε όρο εκτός από αυτούς που ενδεικτικά μόνο αναφέρονται στο νομοσχέδιο.

Το γεγονός αυτό, όπως πολύ εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, είναι ιδιαίτερα προβληματικό διότι ουσιαστικά ζητείται να δοθεί λευκή επιταγή στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να υπογράψει κάθε πιθανό όρο, ακόμα και απολύτως ουσιαστικές παραμέτρους της συμφωνίας».

Τέλος ο κ. Πανας τόνισε ότι «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη διαφάνεια, στην ουσιαστική συζήτηση και στους καθαρούς όρους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ