Σάββατο 30.09.2023

Αποστολή – καμικάζι από την NASA: Πύραυλός της θα συγκρουστεί με αστεροειδή για να τον απομακρύνει από τη Γη

Η διαστημική υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει το διαστημικό σκάφος διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών, αλλιώς γνωστό ως DART, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το διαστημικό σκάφος θα χρησιμοποιηθεί ως «πολιορκητικός κριός» και θα πέσει σκόπιμα πάνω σε έναν αστεροειδή, όχι πολύ μακριά από τη Γη.

 

Σε μια ανακοίνωσή της την Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου), η NASA είπε: «Ενώ ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια δοκιμών για την πλανητική άμυνα, όπου τα διαστημόπλοιά μας επιχειρούν να εκτρέψουν αστεροειδείς από την πιθανώς επικίνδυνη πορεία τους».

 

Το DART εκτοξεύθηκε από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Δέκα μήνες αργότερα, το DART θα φτάσει τον αστεροειδή ολοκληρώνοντας τρεις ελιγμούς διόρθωσης της τροχιάς του πριν από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Η NASA λέει ότι ο τελικός ελιγμός που θα πραγματοποιηθεί περίπου 24 ώρες πριν από τη σύγκρουση, θα επιτρέψει στην ομάδα πλοήγησης να γνωρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση του αστεροειδούς.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάθε ελιγμός μειώνει το περιθώριο σφάλματος για την τροχιά που πρέπει να διαγράφει το DART, ώστε να χτυπήσει τον αστεροειδή.

Το DART πρόκειται να χτυπήσει τον αστεροειδή με ταχύτητα περίπου 15.000 μιλίων/ώρα, δοκιμάζοντας στην πράξη τη θεωρία γήινης άμυνας του «κρουστικού εκκρεμούς».

Ο αστρονόμος Andy Rivkin εξήγησε αυτή τη θεωρία: «”Κρουστικό εκκρεμές” ονομάζουμε τη διαδικασία, όπου ένα διαστημικό σκάφος ουσιαστικά “βυθίζεται” στον αστεροειδή για τον οποίο ανησυχούμε και έτσι καταφέρνει να αλλάξει την τροχιά του».

 

Εάν αυτή η θεωρία αποδειχθεί ότι δουλεύει, το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνική σε μεγαλύτερους αστεροειδείς.

 

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ