Στην περίοδο κατά την οποία η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο στόλους να έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Αιγαίο. Σε μια τέτοια κατάσταση η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη».

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τότε η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση χτυπήματος από την τουρκική πλευρά, η χώρα μας θα απαντούσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο για τις δύο χώρες που ήταν τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2020 και η διαχείριση της κρίσης του μεταναστευτικού στον Έβρο υπογραμμίζοντας πως «ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση».

Μια ακόμη δύσκολη περίοδος, όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Άμυνας ήταν και «όταν υπήρχε έξαρση ρητορικής από την τουρκική πλευρά, πέρυσι τέτοια εποχή. Του είπα του Ακάρ «τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;».

Πώς διαμορφώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετεκλογικά;

«Είναι πρώτη μετεκλογική περίοδος, νέα κυβέρνηση. Θα χαραχθεί νέα πορεία ιδίως για τις γεωπολιτικές σχέσεις» σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας πως αυτή την περίοδο υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν και φωνές που προκαλούν εντάσεις.

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον. Οι ενέργειες που συνιστούν παραβιάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι ένα καλό σημάδι.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας όμως δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει» είπε και τόνισε πως όσο υπάρχει το casus belli και η διακήρυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει και η προκλητική στάση μιας γειτονικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το πρόγραμμα μας» πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην περίοδο που ο ίδιος είχε συνομιλίες με τον πρώην Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ξεκαθαρίζοντας του πως ο εξοπλιστικός συγχρονισμός της Ελλάδας δεν αποτελεί απειλεί για την Τουρκία.

«Με τον κ. Ακαρ είχα την ευκαιρία να του υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της δεν αποσκοπούσε σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, αφορούσε στην απαραίτητη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των εξοπλισμών. Και είχε συμφωνήσει ο Ακάρ» ανέφερε.

Πηγή: cnn.gr