Δευτέρα 04.12.2023

Αντιτορπιλικό «Βέλος»: Παρέμβαση Εισαγγελέα για το ρήγμα στο πλοίο

Αντιτορπιλικό «Βέλος»: Ο προϊστάμενος εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινική δίωξης να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διατηρείται, συντηρείται και αποφασίστηκε ο ελλιμενισμός του ιστορικού αντιτορπιλικού που είχε συνέπεια το ρήγμα που προκλήθηκε μετά την κακοκαιρία.

 

Ζητείται να διερευνηθούν και όσα είχαν γίνει και πριν λίγους μήνες όταν και πάλι είχε προκληθεί ένα μικρό ρήγμα στο «Βέλος» στο σημείο όπου βρισκόταν.

Έρευνα για το Αντιτορπιλικό «Βέλος» διέταξε ο Νίκος Δένδιας

Νωρίτερα την Τρίτη 21/11 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να διερευνηθεί το ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του Αντιτορπιλικού «Βέλος».

Αυτο γνωστοποίησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, με αφορμή τις ζημιές που υπέστη στην πρύμνη το ιστορικό αντιτορπιλικό, κατα την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε και τη Θεσσαλονική , όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο.

Στεγανοποιήθηκε το ρήγμα στο «λαβωμένο» Βέλος – Μεταφέρθηκε στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Στην προβλήτα 2 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε ασφαλές σημείο, βρίσκεται πλέον το πλωτό Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα ΑΤ Βέλος, το οποίο «πληγώθηκε» από τη θαλασσοταραχή και τους σφοδρούς ανέμους στη Νέα Παραλία.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, έγιναν εργασίες απάντλησης των υδάτων που είχαν εισρεύσει στο εσωτερικό του ιστορικού πλοίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το «Βέλος» έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές στην πρύμνη του, ενώ κινδύνευσε ακόμη και να βυθιστεί, εξαιτίας των διαδοχικών προσκρούσεων στο κρηπίδωμα από τους θυελλώδεις ανέμους και τους έντονους κυματισμούς. Ωστόσο, το ρήγμα στεγανοποιήθηκε και πλέον δεν κινδυνεύει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος επισκευής του Βέλους αναμένεται να αναλάβει ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία, έτσι κι αλλιώς, καλύπτει τα έξοδα συντήρησής του.

Το Βέλος έχουν επισκεφθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2019, πάνω από 200.000 επισκέπτες.

Αρχικελευστής του «Βέλος»: «Δεν ήταν στη σωστή θέση – Κινδύνευσε η εθνική μας συνείδηση»

Σε ασφαλές σημείο, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης πλαγιοδέτησε το πλωτό Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα ΑΤ Βέλος το οποίο «λαβώθηκε» από την κακοκαιρία στη Νέα Παραλία της πόλης.

«Τεράστιος ήταν ο πόνος όταν είδα το καράβι να έχει υποστεί ζημιά από την κακοκαιρία», είπε ο κ. Καλίνος αρχικελευστής του ιστορικού πλοίου «Βέλος», μιλώντας στον ΣΚΑΪ και προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι παρά το γεγονός ότι το πλοίο δεν κινδύνευσε «κινδύνευσε να βυθιστεί η ηθική μας συνείδηση».

Όπως τόνισε το ιστορικό πλοίο δεν βρισκόταν σε σωστή θέση και δεν ήταν δεμένο με ασφάλεια : «έπρεπε να βρίσκεται στον πρώτο προβλήτα και να ήταν σωστά δεμένο», είπε

Σημειώνεται ότι το θρυλικό αντιτορπιλικό πλοίο υπέστη ρήγμα, ενώ από τη δύναμη των κυμάτων προκλήθηκαν ζημιές στο ντεκ της νέας παραλίας.

Ιστορικό πλοίο

Να θυμίσουμε πώς πρόκειται για πλοίο που ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ και έλαβε την ονομασία USS «CHARRETTE» DD 581. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και υπηρέτησε επί 32 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας σε αποστολές και ασκήσεις.

Είναι ένα πλοίο με πλούσια ιστορία αφού, πέρα από την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, είναι και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς αποτέλεσε μάχιμο πλοίο που πολέμησε στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε αυτές τις επιχειρήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού κατά των Ιαπώνων, στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, το τότε USS «CHARRETTE» DD 581 έδρασε ως πλοίο υποστήριξης αεροπλανοφόρων και ως πλοίο ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών, ενώ βύθισε ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο των Ιαπώνων.

Του απονεμήθηκαν 13 σταυροί μάχης, καθώς και άλλα παράσημα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958, το πλοίο παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό, αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας, μαζί με άλλα τρία ίδιου τύπου. Η παραχώρηση είχε γίνει στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Το σκάφος, που χτίστηκε από 3.050 τόνους ατσάλι πέρα από τον μακρινό Ειρηνικό Ωκεανό, αποτέλεσε ένα σημαντικό πλοίο για το Π.Ν. στο σκληρό ελληνικό Αιγαίο. Παροπλίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991, ενώ το 1994 χαρακτηρίστηκε Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΜΑΑ).

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ