Δευτέρα 07.10.2024

«Ανοικτή» σχέση: 5 τρόποι να είναι λειτουργική

Ο κόσμος αλλάζει, οι άνθρωποι μετασχηματίζονται σε καινούριες κοινωνικές και συναισθηματικές εκδόσεις, απορρίπτοντας τα παλιά μοντέλα και υιοθετώντας καινούρια. Αυτό συμβαίνει σε κάθε τομέα της ζωής μας, γιατί όχι και στις  -έτσι κι αλλιώς μπερδεμένες- σύγχρονες σχέσεις;

Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι οι «ανοικτές» σχέσεις αφορούν την ελευθερία να συνευρίσκονται και με άλλους ανθρώπους. Αλλά, αν συμβαίνει αυτό, θα ισχυριστούν κάποιοι, γιατί πρέπει αυτή η συσχέτιση να ονομάζεται σχέση;

Εάν αυτή είναι η πεποίθησή σας, το άνοιγμα της σχέσης σας δεν θα λειτουργήσει για σας. Αν θεωρείτε δηλαδή ότι κάθε ανοικτή σχέση είναι μια σχέση πολυσυντροφικότητας, ανταλλαγής συντρόφων ή πολιτισμένων οργίων μάλλον δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσετε την ανάγνωση. Και αυτό γιατί, μια ανοικτή σχέση, γνωστή και ως μη αποκλειστική σχέση, είναι μια οικεία σχέση που είναι σεξουαλικά μη μονογαμική. Αυτό μπορεί να έχει προέλθει από συμφωνία μεταξύ των συντρόφων, οι οποίοι συναινούν στο ενδεχόμενο αντίστοιχης οικειότητας με άλλους ανθρώπους, χωρίς αυτός να είναι ο αυτοσκοπός.

Μία ανοικτή σχέση μπορεί να αφορά σε βάθος χρόνου μόνο δύο ανθρώπους τελικά, ωστόσο, ο βαθμός ελευθερίας που απολαμβάνουν οι σύντροφοι μπορεί να είναι ζωτικός για να διαρκέσει η σχέση. Μπορεί δηλαδή να θέλουν να έχουν το ελεύθερο και τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι θέλουν σεξουαλικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τη χρησιμοποιήσουν. Επιπλέον, μια ανοικτή σχέση μπορεί να είναι σχέση εκτίμησης και αγάπης, που αντιμετωπίζει το ζήτημα της σεξουαλικής αποκλειστικότητας ως δευτερεύων.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιες πρακτικές που θα κάνουν μια ανοικτή σχέση επιτυχημένη ή λιγότερο αποτυχημένη από τις άλλες. Να, ορισμένες:

  • Η σχέση σας πρέπει να είναι σταθερή και να εμπνέει εμπιστοσύνη και στους δύο. Δεν νοείται σχέση, ακόμη και ανοικτή, όπου οι σύντροφοι βλέπονται μια φορά το εξάμηνο. Επίσης, δεν έχουν χώρο τα ψέματα σε μια τέτοια σχέση.
  • Πρέπει να ξεκαθαρίσετε γιατί θέλετε να ανοίξετε τη σχέση σας. Είναι για να πάρετε χώρο και χρόνο για τον εαυτό σας και να λύσετε κάποια προβλήματα ή για γνωρίσετε όσους πιο πολλούς συντρόφους γίνεται; Πρώτα ξεκαθαρίστε το στον εαυτό σας και μετά στον σύντροφό σας.
  • Πρέπει και οι δύο να το θέλετε το ίδιο. Αν το δέχεστε για χάρη του συντρόφου σας, για να μην τον χάσετε, τότε απλώς συσσωρεύετε δυσαρέσκεια που κάποια στιγμή θα εκραγεί. Μην εμπλακείτε αν δεν είστε σίγουροι.
  • Θέστε κάποιους βασικούς κανόνες. Χωρίς κανόνες, το άνοιγμα της σχέσης θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Αυτό που είναι καταστρεπτικό είναι η ανεντιμότητα, όχι η σεξουαλική πράξη με άλλους. Επομένως: Με ποιους μπορείτε να συνευρεθείτε;  Πόσο συχνά και υπό ποιες συνθήκες και άλλα τέτοια, είναι πράγματα που πρέπει να συζητηθούν εκ των προτέρων.
  • Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να αποφασίσετε τι είδους σχέση θέλετε και να εργαστείτε γι’ αυτή. Μονογαμία, πολυγαμία, ανοιχτή ή συνδυασμός αυτών. Είναι η ζωή σας. Είναι η καρδιά σας και το σώμα σας. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς.

Πηγή: Ygeiamou.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ