Τετάρτη 30.11.2022

Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Η μονιμοποίηση της ακρίβειας ροκανίζει διαρκώς τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Η μονιμοποίηση της ακρίβειας, όπως προκύπτει και από τη σημερινή ανακοίνωση της EUROSTAT για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) που στη χώρα μας τον Οκτώβριο έτρεξε με ρυθμό 9,8%, είναι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Παρά τη σχετική υποχώρηση του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ροκανίζει όλο και περισσότερο τα πενιχρά εισοδήματα των νοικοκυριών, που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους για βασικά καταναλωτικά αγαθά, στα οποία σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι αυξήσεις είναι ακόμα και διπλάσιες του μέσου όρου του ΔΤΚ.

Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, που με τη σειρά τους το μετακυλύουν στον καταναλωτή.

Το καθοδικό σπιράλ των επιπτώσεων του πληθωρισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδοματικές πολιτικές που καταλήγουν πάλι στις τσέπες των λίγων και ισχυρών. Πολύ περισσότερο : Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα της κυβέρνησης της Ν.Δ., αφού αυτά έχουν δυστυχώς για τους πολίτες αποδειχθεί ατελέσφορα.

Μπορεί και πρέπει να αναχαιτιστεί μόνο με μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας. Μέτρα που κατ’ επανάληψη έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ