Τρίτη 06.06.2023

Ανακοίνωση Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά

Πενήντα δύο χρόνια μετά το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ρομά στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου το 1971 η αναγνώριση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.

Αντιμέτωποι διαρκώς με τον ρατσισμό, τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις οι Ρομά μάχονται καθημερινά για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στην υγεία, την εκπαίδευση, τη στέγαση, την ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την εργασία.

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την ακραία ρατσιστική και απάνθρωπη κακοποίηση 35χρόνου Ρομά με νοητική αναπηρία στην Πάτρα ή από τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, ενώ δεν έλειψε η στοχοποίηση των Ρομά ακόμα και για τη πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών. Η δε εξόντωσή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα άγνωστο Ολοκαύτωμα.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάλειπτα για την εξάλειψη των στερεοτύπων και προκαταλήψεων σε βάρος των Ρομά, επισημαίνοντας ότι η παρουσία και η βοήθεια της πολιτείας πρέπει να είναι σταθερή, συνεχής και όχι ευκαιριακή, να βασίζεται σε μακρόπνοο σχέδιο και στρατηγική για μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους. Απαιτείται το κράτος να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ρομά και να χτίσει τις γέφυρες για την αμοιβαία προσπάθεια και συνεργασία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ