Πέμπτη 06.10.2022

Ανακοίνωση Δ. Μπιάγκη Υπεύθυνου Ναυτιλίας, Νησιώτικης Πολιτικής και Τουρισμού για την επιτακτική ανάγκη υποδομών πυρόσβεσης σε λιμάνια και μαρίνες

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Υπεύθυνος Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης με αφορμή το συμβάν με τη φωτιά στα σκάφη της Μαρίνας των Γουβιών προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το τελευταίο συμβάν με τη φωτιά στα σκάφη της Μαρίνας των Γουβιών αλλά και πολλά άλλα αντίστοιχα προηγούμενα περιστατικά (πυρκαγιά στο κρουαζιερόπλοιο «MSC Lyrica» τον Μάρτιο του 2021, πυρκαγιά στο «Euroferry Olympia» ανοικτά της Ερείκουσας τον Φεβρουάριο του 2022, φωτιά σε ιστιοπλοϊκό σκάφος στους Παξούς τον Αύγουστο του 2022 κ.λ.π.), καθιστούν επιβεβλημένη τη λήψη κατάλληλων μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση εγκατάσταση Πυροσβεστικών Κλιμακίων εντός των ορίων των μεγαλύτερων και πιο πολυσύχναστων τουλάχιστον λιμένων και μαρινών της χώρας μας καθώς και η μόνιμη στάθμευση σε κομβικούς για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τον τουρισμό λιμένες, όπως ο λιμένας της Κέρκυρας, κατάλληλα επανδρωμένων και εξοπλισμένων πλωτών πυροσβεστικών πλοιαρίων.

Παρά το γεγονός ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με υπομνήματα και ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχουμε αναδείξει το πρόβλημα επισταμένα και έχουμε προτείνει τη λήψη μέτρων όπως τα προαναφερόμενα, δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θέτοντας έτσι σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια αλλά και την προοπτική ανάπτυξης πολλών τουριστικών προορισμών της χώρας. Ειδικά δε για την περίπτωση της Κέρκυρας, όπου έλαβε χώρα και το πρόσφατο συμβάν, είχαμε καταθέσει την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 6233/4-7-2022 Ερώτηση αναφορικά με την ανεπάρκεια στελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Κέρκυρας, χωρίς δυστυχώς απάντηση και χωρίς ανταπόκριση στις προτάσεις μας, που ενδεχομένως εφόσον είχαν εισακουστεί να είχε αποφευχθεί ή έστω αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η χθεσινή πυρκαγιά στη μαρίνα των Γουβιών.

Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, η μεγάλη κίνηση που παρατηρείται στα λιμάνια και στις μαρίνες της χώρας μας, ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας αλλά και η άνοδος του θαλάσσιου τουρισμού με τη δημιουργία και εκμετάλλευση περιφερειακών μαρίνων πρέπει να συνδυαστούν με την επιβεβλημένη θωράκιση της ασφάλειας των λιμενικών μας υποδομών.

Για ακόμα μια φορά, με αφορμή το τραγικό συμβάν στην μαρίνα των Γουβιών ζητάμε τα αυτονόητα. Θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άμεση παρέμβασή τους στο περιστατικό παρά τα πενιχρά μέσα και τον εξοπλισμό που διαθέτουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ