Πέμπτη 28.03.2024

Ανακατατάξεις φέρνει η νέα σεζόν στην κινητή τηλεφωνία – Οι κινήσεις στη σκακιέρα

Του Κώστα Κετσιετζή

Εποχή ανακατατάξεων στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, αναμένεται με το τέλος του καλοκαιριού, καθώς μια σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών, αλλά και ρυθμιστικών παρεμβάσεων δημιουργούν νέα δεδομένα ανατροπές σε ένα πεδίο που εν πολλοίς έχει μείνει στάσιμο τα τελευταία χρόνια.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, παράγοντας αλλαγής είναι η νέα Nova και το “φλερτ” που έχει ξεκινήσει η μητρική της United Group με την Wind, για συγχώνευση μέσω εξαγοράς. Το δεδομένο είναι πως η εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην κινητή τηλεφωνία, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την συμπλήρωση του πακέτου των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της.

Κατά τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες η Nova/United Group βρίσκεται σε συζητήσεις με τους μετόχους της Wind, χωρίς όμως να εγκαταλείπει το σενάριο δραστηριοποίησής της στην κινητή ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator -MVNO), αξιοποιώντας δηλαδή το δίκτυο ενός από τους τρεις εγκαταστημένους παρόχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για αυτό το λόγο η διοίκηση της Nova συνεχίζει παράλληλα τις διαπραγματεύσεις με τη Vodafone προκειμένου να υπάρξει μια νέα συμφωνία για τις τιμές χονδρικής, καθώς η υφιστάμενη κρίνεται ασύμφορη. Η λειτουργία της Nova Mobile είχε δρομολογηθεί, πριν από την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet από την United Group, αλλά τελικά πάγωσε με την αλλαγή ιδιοκτησίας.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τις διεργασίες η United Group μπορεί να μην είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος για τη Wind. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που εκφράζεται ενδιαφέρον για τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Στο παρελθόν ένας από τους “μνηστήρες” ήταν και η ίδια η BC Partners, ιδιοκτήτρια της United Group

Οι μελέτες της ΕΕΤΤ

Σε ρυθμιστικό επίπεδο, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει παραγγείλει τρεις μελέτες, η οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν νέες παρεμβάσεις. Οι δύο πρώτες αφορούν τις τιμές σε σταθερή και κινητή τηλεφωνίας, συγκρίνοντας τα ελληνικά πακέτα με άλλες αγορές που μοιάζουν με τη δική μας.

Η τρίτη μελέτη αφορά την αγορά των εικονικών παρόχων και ειδικότερα των προσδιορισμό των ιμών χονδρικής για την αγορά των κινητών επικοινωνιών, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση MVNOs στην ελληνική αγορά.

Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Βρετανία, σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργεί κανένας εικονικός πάροχος. Η τελευταία ήταν η Cyta Hellas που τελικά εξαγοράστηκε το 2018 από τη Vodafone σε μια συμφωνία ύψους 118 εκατ. ευρώ. Αυτό όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Πέρα από τη Nova που όπως αναφέραμε δεν έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο του MVNO, την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ως εικονικός πάροχος έχει ανακοινώσει και η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, Volton.

Μένοντας στο ρυθμιστικό πεδίο, νέα δεδομένα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που τέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε διαβούλευση για τις νέες αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αν τελικά ψηφιστούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκτά τη δυνατότητα ερευνών και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, έστω και εμμέσως μέσω του ελέγχου των “οικοσυστημάτων”.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα ακόμη κρίσιμο πεδίο στο οποίο θα ανταγωνιστούν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, σε συνεργασία με ομίλους πληροφορικής, είναι τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη στο πρώτο πακέτο των έργων του σχεδίου “Ελλάδα 2.0” που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση του Αρχείου Υποθηκοφυλακείων καθώς και πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ