Δευτέρα 04.12.2023

Αν ο Κασσελάκης ήθελε να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ

Υπάρχουν κάποιες φορές που η ζωή προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που μπορείς να φανταστείς ή να κατασκευάσεις. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική, που είναι γεμάτη παγίδες και κακοτοπιές, αλλά έχει και κάποιες απρόβλεπτα τυχερές στιγμές που πρέπει να μπορείς να τις αντιληφθείς και να τις αξιοποιήσεις.

Η περίπτωση Κασσελάκη είναι κλασική απόδειξη ότι όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ομολογουμένως επέδειξε αξιοθαύμαστα πολιτικά αντανακλαστικά κερδίζοντας μέσα σε ένα μήνα την ηγεσία ενός κόμματος που μετά βίας γνώριζε όσο ζούσε στην Αμερική. Ακόμη προσπαθεί να καταλάβει και ο ίδιος τι ακριβώς έκανε και πού ακριβώς έμπλεξε, αλλά επειδή φαίνεται ότι μαθαίνει γρήγορα, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα δύσκολα είναι μπροστά του.

Ένα από αυτά τα δύσκολα – μεγάλο βάρος αλλά και μοναδική ευκαιρία – είναι η διαχείριση του αμαρτωλού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα παρελθόν που οι περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν. Γι αυτό, ίσως και να περνούσε απαρατήρητο, αν δεν το επανέφερε στο προσκήνιο το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών στην Κουμουνδούρου.

Κάπως έτσι, δηλαδή για καθαρά εσωκομματικούς λόγους και με αφορμή τις δηλώσεις των υπό διαγραφή Φίλη και Σκουρλέτη, θυμηθήκαμε τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, το σκοτεινό τους ρόλο και το δηλητήριο που έριξαν επί τόσα χρόνια καθυβρίζοντας πολιτικούς αντιπάλους (εσχάτως, δε και συντρόφους!) και κατασκευάζοντας χυδαία χάσταγκς.

Ο Φίλης μίλησε για το «σκοτεινό διαδίκτυο» και ο Σκουρλέτης έφτασε να τσακώνεται με την «Πεν Νταλαούρα», ευρισκόμενος στο κατώφλι της Εισαγγελίας, προκειμένου να ξεσκεπάσει αυτό το σκοτεινό κόσμο με τον οποίο συνυπήρξε κι αυτός και όλοι οι σύντροφοί του τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό, όμως, που συμβαίνει με τα τρολ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά πρωτότυπο: από τη μια η εσωκομματική αντιπολίτευση τα καταγγέλλει χρεώνοντας τα είτε στον Τσίπρα είτε στον Κασσελάκη. Από την άλλη η κυβέρνηση τα αξιοποιεί σε μια προσπάθεια να χρεώσει στο «νέο ΣΥΡΙΖΑ» του Κασσελάκη την τοξικότητα του παλιού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Και οι δυο πλευρές έχουν πού να πατήσουν για να εκτοξεύσουν τις κατηγορίες τους. Το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και η διαδρομή συγκεκριμένων διάσημων τρολ εξηγούν και εν πολλοίς δικαιολογούν τα πυρά που εκτοξεύονται εσχάτως εναντίον του. Προσεχώς, δε, μπορεί να δούμε κάτι περισσότερο από «πυρά», δηλαδή κάποιες νομικές πράξεις που θα μετατρέψουν τους ανώνυμους υβριστές του Διαδικτύου σε επώνυμους συκοφάντες, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις νομικές συνέπειες των αναρτήσεων τους.

Τι θα κάνει για όλα αυτά ο Στέφανος Κασσελάκης; Θα τα αντιμετωπίσει σαν έναν από τους πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προτιμά να μείνουν κρυμμένοι ή θα τολμήσει να τους βγάλει στο προσκήνιο και να τους πετάξει στα σκουπίδια; Για το νέο πρόεδρο, η αναμέτρηση με αυτό το σκοτεινό κομμάτι του κόμματος του αποτελεί μια μοναδική πολιτική ευκαιρία. Ιδιαίτερα, μάλιστα, επειδή του τη δίνουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι κατηγορούν τα Συριζοτρόλ ως υποστηρικτές του Τσίπρα και του Κασσελάκη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μέρος του σκοτεινού Διαδικτύου που στήριξε τον Τσίπρα και καθύβριζε τους αντιπάλους του, κινήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές για να πλήξει τους αντιπάλους του Κασσελάκη. Δύσκολα όμως θα πιστέψει κανείς ποτέ ότι ενεργούσαν εξ ονόματος του νέου αρχηγού, τον οποίον τελικά στήριξαν για να εκλεγεί, χωρίς καν να τον γνωρίζουν.

Ιδού, λοιπόν, η ευκαιρία του Κασσελάκη, αν θέλει όντως να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ: βάζοντας στο περιθώριο τοξικούς υποστηρικτές του θα αποδείξει ότι εννοεί την ανανέωση και δεν την αναφέρει απλώς σαν μια λέξη κενή περιεχομένου.

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ