Το πρόβλημα αφορά όσους έλαβαν τα 253.816 email, με τα οποία η ΑΑΔΕ γνωστοποιούσε στους υπόχρεους ότι πρέπει να υποβάλουν ξανά δήλωση (τροποποιητική εν προκειμένω) επειδή η αρχική που υπέβαλαν δεν είχε τα πλήρη στοιχεία των εισοδημάτων τους.
Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, το μήνυμα αυτό εστάλη πριν τις 2 Ιουλίου, δηλαδή πριν να γίνει αυτόματα η υποβολή 422.878 προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων από την ίδια την ΑΑΔΕ. Δεν αφορά δηλαδή δηλώσεις που έγιναν «οίκοθεν» από την εφορία, αφού αυτές υπεβλήθησαν με βάση τα ενημερωτικά αποδοχών που έλαβε η ΑΑΔΕ προτού να εκδώσει την ανακοίνωση αυτή.
Ταλαιπωρία για τους νομοταγείς
Όλοι αυτοί καλούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι. Αλλά για αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να κληθούν να πληρώσουν και πάλι για νέα υποβολή δήλωσης, αφού δεν φταίνε ούτε οι λογιστές τους!
Για άλλη μια φορά πάντως έτσι, πιάνονται εξ απήνης οι φορολογούμενοι και οι λογιστές που εκπληρώνουν έγκαιρα και εμπρόθεσμα «από τους πρώτους» τις φορολογικές υποχρεώσεις τους μόλις ανοίξει το σύστημα υποβολών, αντί να περιμένουν «την τελευταία στιγμή», για λάθη των φορέων καταβολής μισθών και συντάξεων που στέλνουν ενημερωτικά αποδοχών όποτε να ’ναι και όποτε θέλουν, ενώ η καταληκτική διορία για αυτούς έχει λήξει ήδη από 28 Φεβρουαρίου.
Η σύγχυση γίνεται μεγαλύτερη από το γεγονός ότι τα 253.816 email καλούν όλα τα «θύματα» της κατάστασης αυτής, να υποβάλουν ξανά δήλωση (τροποποιητική) μέχρι 26 Ιουλίου.
Παρά όμως αυτή τη «γενική» σύσταση, αν και εφόσον έχει αποσταλεί εκπρόθεσμα στην ΑΑΔΕ μηνιαίο ή ετήσιο αρχείο ή διορθωτικό αρχείο από οποιονδήποτε εργοδότη/φορέα, τότε δεν έχει υπαιτιότητα ο φορολογούμενος και η τροποποιητική δήλωση μπορεί να υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου.
«Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα».
Ωστόσο σημειώνεται ότι η ίδια απόφαση προβλέπει ότι πρέπει να υποβληθούν… χειρόγραφα! Όπως τονίζει «προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα και να μην υπολογιστούν τόκοι, οι τροποποιητικές δηλώσεις αυτές υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 1γ του άρθρου 1 της παρούσας», η οποία αναφέρει τα εξής:
Γιατί προκαλείται όμως (και φέτος) αυτό το κομφούζιο;
Γιατί προφανώς δεν τηρείται η υποχρέωση από τις υπηρεσίες έκδοσης των ενημερωτικών αποδοχών. Με βάση την ίδια απόφαση πάντως (Α1061/2024) η διαδικασία τυπικά προβλέπει, ότι οι ίδιοι οι φορείς οφείλουν να ενημερώσουν εγκαίρως τον κάθε φορολογούμενο ότι του άλλαξαν τα στοιχεία αποδοχών, ως εξής:
«Όταν αποστέλλεται εκπρόθεσμα στην ΑΑΔΕ μηνιαίο ή ετήσιο αρχείο (…) ή διορθώνεται αρχείο από οποιονδήποτε εργοδότη/φορέα, τότε ο εργοδότης/φορέας ενημερώνει υποχρεωτικά τον φορολογούμενο ότι έχει αποσταλεί ηλεκτρονικά τροποποιημένο αρχείο και του χορηγεί έντυπη βεβαίωση προκειμένου ο φορολογούμενος να λάβει γνώση ότι έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση, καθόσον (…) έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και τον φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 6 της υπό στοιχεία Α.1025/2024 απόφασης καθώς και για τα ποσά που ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο αυτό, τα οποία δεν αποτελούν πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση».
Για το αν τηρούνται οι υποχρεώσεις ή αν επιβάλλονται πρόστιμα στους φορείς που ταλαιπωρούν πολίτες ή λογιστές… έρευνες ακόμα γίνονται.