Δευτέρα 02.08.2021

Αλέξης Τσίπρας: Σε εκλογικό συναγερμό χωρίς… λέξη για κάλπες

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να σήμανε εκλογικό συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ζήτησε πρόωρες εκλογές, όπως του έλεγαν οι συνεργάτες του.

Νέες αυταπάτες και αναφορές για συνεργασίες και αντιδεξιό μέτωπο, χωρίς να δείξει ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25, ούτε ΚΚΕ…

Δεν είπε καν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, αν και υποστήριξε τόσο στην πρωτολογία του την Παρασκευή όσο και χθες ότι η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία είναι καταστροφή για τον τόπο.

Χθες, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που προσπαθεί είναι να καταστρέφει για να ξαναγυρίσει στην εξουσία, είπε: «Ο εργαζόμενος ξέρει ότι δεν θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας, αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, για να πάει ο κατώτατος στα 800 ευρώ και να συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες, ξέρουν ότι θέλουμε να νικήσουμε τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη για να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ, για να φτιάξουμε μαζί ένα νέο ΕΣΥ με έμφαση στην πρωτοβάθμια, με καλύτερους μισθούς και κίνητρα για τους νέους γιατρούς, ξέρει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο αγρότης, ότι θέλουμε να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη για να στηρίξουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν» και τέλος «ξέρουν οι Ελληνες πολίτες ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στον τόπο».

Το… κενό

Με τη σημείωση ωστόσο «χρειάζεται να πείσουμε ότι όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε» ο κ. Τσίπρας έδειξε πως όσα και αν λέει δημοσίως γνωρίζει την πραγματικότητα της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλήσει με την κοινή γνώμη, αλλά και τις πραγματικές αιτίες της αρνητικής μετεκλογικής του πορείας, δύο χρόνια μετά τις εκλογές.

«Ας μην έχουμε αυταπάτες, η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει και αρχίζει να αδειάζει. Η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου. Οι εκλογές, άλλωστε, είναι το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνεται εδώ και καιρό η επικοινωνιακή μηχανή της Νέας Δημοκρατίας», είχε πει άλλωστε από την Παρασκευή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, το αυτονόητο, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. «Είμαστε καταδικασμένοι, θέλουμε δεν θέλουμε, να νικήσουμε στην επόμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν έρθει αυτή. Και θέλω να το κάνω ακόμα πιο σαφές τι εννοώ: Δεν εννοώ να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Εννοώ να νικήσουμε. Γιατί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, έστω και με μία ψήφο, θα ανοίξει το δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση που θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες, που είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας, χωρίς να μπορεί να κρύψει ότι ήθελε να ανεβάσει το ηθικό του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Καίει…

Κάποιοι σημείωσαν ότι ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προοδευτική κυβέρνηση και όχι για προοδευτική διακυβέρνηση, όπως επίσης αυτή τη φορά αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών και αντιδεξιού μετώπου, αλλά δεν αναφέρθηκε ονομαστικά ούτε στο Κίνημα Αλλαγής, ούτε στο ΜέΡΑ25, ούτε στο ΚΚΕ. Μάλλον ήξερε ότι αν το έκανε θα έπαιρνε απαντήσεις και θα ξεκινούσε μία συζήτηση που δεν ήθελε…

Πρωτοκλασάτα στελέχη ομολογούν την υπεροχή Μητσοτάκη και Ν.Δ.

Βολές ότι το κόμμα δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα και για την αναμέτρηση με τη Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ επιτυχημένη και σε αυτό χωρά πολύ συζήτηση.

Αν ο στόχος του κ. Τσίπρα ήταν να μη διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο τριήμερο της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης και να επιβεβαιωθεί η (σ.σ.: αναίτια είρων με τους εκπροσώπους του Τύπου) Ρένα Δούρου που ότι έμεινε από την τοποθέτησή της ήταν το «διαψεύσαμε τους συριζολόγους που προέβλεπαν ότι θα βγουν τα μαχαίρια», μάλλον τα κατάφερε.

Αν όμως ο στόχος ήταν η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη να αποτελέσει μία εξωστρεφή διαδικασία και σταθμό για αλλαγή πορείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα έστελνε ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα στην κοινή γνώμη, τότε απέτυχε παταγωδώς.

Χωρίς καμία υπερβολή, η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., είτε αυτή αποδιδόταν σε πολιτικά και κοινωνικά αίτια από τους Νίκο ΦίληΕυκλείδη ΤσακαλώτοΠάνο ΣκουρλέτηΔημήτρη Βίτσα κ.ά. είτε στην επικοινωνιακή δουλειά της κυβέρνησης, τα «κονέ» με τα ΜΜΕ κ.λπ. από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Πολάκη, τον κ. Παππά, τον κ. Σαντορινιό κ.ά., ήταν η μόνιμη επωδός στις τοποθετήσεις όλων και το πραγματικό πολιτικό φόντο της Συνδιάσκεψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Αναλύσεις

Πέραν του κ. Τσίπρα, οι «προεδρικοί» δεν ήθελαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και τα στελέχη της «Ομπρέλας» δεν ήθελαν να κατηγορηθούν για υπονόμευση της συνδιάσκεψης και όντως επικράτησαν χαμηλοί τόνοι. Ακούστηκαν όμως και σοβαρά πράγματα.

«Η κυβέρνηση αυτή επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τον αστισμό σε κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτισμικό-ιδεολογικό», είπε ο Νίκος Φίλης, ενώ φάνηκε ότι ανάλυση της μεγάλης υπεροχής της Ν.Δ. έχουν κάνει πολλά στελέχη όπως ο Αντώνης Λιάκος κ.ά. που δεν περιορίζονται σε «τσιτάτα» περί συμμαχίας της κυβέρνησης με συμφέροντα και ΜΜΕ, αλλά αναζητούν τις πραγματικές αιτίες της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε μεν «επείγον το αίτημα να φύγει η Ν.Δ.», είπε ωστόσο – ξαφνιάζοντας τους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα που ζουν στο δικό τους κόσμο- ότι η Δεξιά «είναι μπροστά για… ενάμισι κόμμα. Ενα κόμμα δηλαδή που πάντα θα κυβερνά και ένα κόμμα που θα είναι στην αντιπολίτευση», εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής. Στο ερώτημα δε «γιατί δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δοκιμάζεται η Ν.Δ.;», ο κ. Φίλης είπε ότι «χρειάζεται αναστοχασμός σχετικά με την κυβερνητική μας θητεία. Για να ανακάμψουμε -είπε- πρέπει να πείσουμε αυτούς που απομακρύνθηκαν», θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς το θέμα της ανυπαρξίας οποιασδήποτε προσπάθειας αναζήτησης των αιτίων της τριπλής ήττας του 2019.

«Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την εσωστρέφεια», είπε ακόμα ο πρώην υπουργός Παιδείας, μήνυμα που έκανε λίγο πιο καθαρό αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στον κ. Τσίπρα αλλά και τους άλλους «προεδρικούς» ότι η εσωκομματική λειτουργία δεν είναι εσωστρέφεια. Ο κ. Τσακαλώτος άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ολοκληρωμένο πολιτικό-εκλογικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και την αναμέτρηση με τη Ν.Δ. Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να προσδιορίσει το χρόνο του επόμενου συνεδρίου που… αναμένεται, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία, μακριά από τσιτάτα και εύκολες κορόνες που κρύβουν τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Η Ν.Δ. κάνει σημαντική ιδεολογική δουλειά, αναδιαμορφώνει το αστικό τοπίο. Το κείμενο το δικό μας δίνει δύναμη για αντίστοιχη δουλειά. Το πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να ξεχάσει την κινηματική δράση. Και στο στόχαστρό μας είναι η Δεξιά».

Αναζήτηση στρατηγικής, καλέσματα για συμμαχίες

Οι ομολογίες για έλλειμμα στα εθνικά θέματα και η βόμβα Κουρουμπλή για συνεργασία με την κυβέρνηση

Η Εφη Αχτσιόγλου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μίας συμμαχίας της εργατικής τάξης και της μεσαίας τάξης, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης (σ.σ.: η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της πρώτης μέρας για να πείσει ότι όλα είναι καλά στο κόμμα) είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές του δεν πρέπει να αναπαραγάγει τη λογική του συναινετικού δικομματισμού. O Aλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι «η κύρια δύναμη που μπορεί να αντισταθεί και να ρίξει αυτή την κυβέρνηση είναι η δύναμή του ΣΥΡΙΖΑ με ένα διευρυνόμενο κόμμα», ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης εκτίμησε ότι «χρειάζεται να απευθυνθούμε σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις – το μέτωπο που μας πολέμησε το 2015 παραμένει δυνατό».

Ο Δημήτρης Βίτσας έκανε λόγο για δύο πυλώνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι, όπως είπε, «η αντίσταση στη Δεξιά και η εναλλακτική πρόταση». «Στόχος πρέπει να είναι η πρωτιά στις εκλογές και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής», ανέφερε ο Νίκος Παππάς. «Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι κόμμα έχει ανάγκη η κοινωνία και αυτό να φτιάξουμε. Επίσης να διατυπώσουμε πρόγραμμα που θα είναι τομή σε σχέση με όσα μας επιτράπηκε να κάνουμε όταν κυβερνούσαμε σε συνθήκες Μνημονίων», συμπλήρωσε.

Έλλειμμα

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος μίλησε για έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα λέγοντας: «Η χώρα δεν είναι στο Βέλγιο, είναι στην Ανατολική Μεσόγειο με ό,τι αυτό συνεπάγεται». «Το πότε και αν θα γίνουν εκλογές δεν θα το αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης αλλά η οικονομική εξουσία και το βαθύ κράτος. Και δεν θα αποφασίσουν εκλογές πριν κατανεμηθούν τα 72 δισ. του Ταμείου Ανασυγκρότησης και των ευρωπαϊκών πόρων», εκτίμησε για το χρόνο των εκλογών.

«Να δοθεί το μέγιστο ενδιαφέρον στο κόμμα μας για να υπάρχει μια συλλογική διάσκεψη, απόφαση και δράση. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν η Ν,Δ, αυτήν τη στιγμή, που με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμα, τι σχέδια έχει, για να προλάβουμε να οργανωθούμε, να αναστοχαστούμε και να προχωρήσουμε τις προτάσεις μας», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανέφερε και πάλι ως λάθος τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη Fraport. «Δύο χρόνια κυρίαρχο δεν είναι η ουσία αλλά η επικοινωνία, κυρίαρχο για το καθεστώς Μητσοτάκη είναι τα ντιλς», είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. «Tα Ιμαλάια του χώρου να απαλλαγούν από το σύνδρομο του εσωτερικού εχθρού», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την ηγεσία, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος πρότεινε συνεργασία με την κυβέρνηση για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας μέχρι 150 τ.μ..

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ