Δευτέρα 06.12.2021

Ακόμη ένας λόγος για να βγάλετε το Facebook από τη ζωής σας – Πώς να κλείσετε τον λογαριασμό σας

Πάνω που φαινόταν ότι το Facebook κάνει μια θετική στροφή, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε στα 2 δισεκατομμύρια χρήστες του έναν ακόμη λόγο για να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το Facebook ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον την αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και δεσμεύτηκε ότι θα διαγράψει τα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πρόσωπα που έχει ήδη συλλέξει.

Η απόφαση του Facebook εξελήφθη ως ιδιαίτερα θετική κίνηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων – αλλά αν κρίνει κανείς από την προϊστορία του, ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή. Φόβος που επιβεβαιώθηκε μόλις δύο ημέρες αργότερα, όταν η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, παραδέχθηκε ότι τα προϊόντα της νέας της πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας metaverse (μετασύμπαν) θα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με το Recode.

Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στο Recode ότι η πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί μια γκάμα βιομετρικών εργαλείων στο “μετασύμπαν” της, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας DeepFace – ήτοι του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που “ταιριάζει” πρότυπα προσώπων από το σύστημα αναγνώρισης προσώπου του Facebook με πρόσωπα σε φωτογραφίες.

Το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία δεν έχει γίνει ακόμη σαφές, αλλά σίγουρα είναι λογικό ότι τα βιομετρικά στοιχεία θα διαδραματίσουν κάποιον ρόλο στους μακροπρόθεσμους στόχους της Meta.

Η απόφαση αυτή του Facebook έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι κατηγορίες από πολλούς “πληροφοριοδότες” ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης βάζει “το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους” – κατηγορία που η εταιρεία έχει επανειλημμένως αρνηθεί. Ωστόσο, αυτή η τελευταία είδηση σε συνδυασμό με όσα έχουν αποκαλυφθεί για το Facebook τις τελευταίες εβδομάδες ώθησαν ακόμη περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους και ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο το κίνημα #DeleteFacebook.

Γιατί πρέπει να διαγράψετε το Facebook

Το Facebook ονομάζεται πλέον Meta, αλλά η αλλαγή επωνυμίας αφορά τη μητρική εταιρεία – το μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθεί να ονομάζεται Facebook. Και το Facebook είναι το τμήμα εκείνο του ομίλου Meta -ο οποίος περιλαμβάνει επίσης το WhatsApp και το Instagram- που θεωρείται ιδιαίτερα τοξικό. Δεν είναι περίεργο, δε, που η μητρική εταιρεία μετονομάστηκε σε Meta, όταν το όνομα του Facebook συνδέεται, μεταξύ άλλων, με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, πολυάριθμες διαρροές δεδομένων, διακοπές λειτουργίας και παραβιάσεις της ιδιωτικότητας των χρηστών του, και πιο πρόσφατα με την υπόθεση των Facebook Papers.

Όλοι γνωρίζουν, άλλωστε, ότι το Facebook παραβιάζει το απόρρητο των χρηστών – η δε “μάχη” ανάμεσα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και την Apple κατέδειξε πως το Facebook σας παρακολουθεί αδιάκοπα ακόμη και σε άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες. Όντως, η υπηρεσία App Tracking Transparency της Apple συμβάλει ώστε να μειωθεί η παρακολούθηση κατά τη χρήση του iPhone σας -αν και πρέπει να ανησυχείτε για τις υπόλοιπες συσκευές σας-, αλλά δεν άρει παντελώς τη συλλογή δεδομένων από το Facebook.

Η πρόσφατη “πτώση” του Facebook έδωσε επίσης σε πολλούς ανθρώπους έναν λόγο για να εγκαταλείψουν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Όταν το Facebook και το Instagram “έπεσαν”, ορισμένοι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η ζωή θα μπορούσε να είναι καλύτερη χωρίς αυτές τις δυνητικά τοξικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς να διαγράψετε οριστικά το Facebook

Αν κι εσείς αποφασίσατε να διαγράψετε το Facebook ή θέλετε να δείτε πώς μπορείτε να κλείσετε τον λογαριασμό σας, ακολουθούν ορισμένες σημαντικές οδηγίες.

Πάντοτε, συμβουλεύω τους ανθρώπους να διαγράψουν τουλάχιστον την εφαρμογή από τις τηλεφωνικές συσκευές τους ώστε να μειώσουν τον όγκο των δεδομένων που μπορεί να συλλέξει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης – η διαγραφή περιλαμβάνει και την εφαρμογή του Instagram.

Εάν, όμως, θέλετε να απαλλαγείτε οριστικά, η απενεργοποίηση του λογαριασμού σας δεν αρκεί – στην πραγματικότητα είναι ανούσια αφού δεν διακόπτει τη συλλογή δεδομένων και δίνει στο Facebook τη δυνατότητα να σας κρατήσει στα “νύχια” του.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει αρχικά να λάβετε υπόψη. Για παράδειγμα, ίσως θέλετε να “κατεβάσετε” τα δεδομένα σας, όπως φωτογραφίες που θέλετε να κρατήσετε. Θα πρέπει επίσης να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης σε οποιουσδήποτε λογαριασμούς συνδέεστε μέσω του Facebook.

Αφού κάνετε τα παραπάνω, η διαγραφή του Facebook είναι απλή. Χρειάζεται απλώς να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

– Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις και Απόρρητο” > “Ρυθμίσεις” > “Οι πληροφορίες μου στο Facebook” > “Απενεργοποίηση και Διαγραφή” > “Μόνιμη Διαγραφή Λογαριασμού” > “Διαγραφή Λογαριασμού”.

Στο τηλέφωνό σας, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις και Απόρρητο” > “Ρυθμίσεις” > “Ιδιοκτησία και Έλεγχος Λογαριασμού” > “Απενεργοποίηση και Διαγραφή” > “Διαγραφή Λογαριασμού”.

Διαγράψτε επίσης την εφαρμογή Facebook και ανακαλέστε όλες τις άδειες που έχετε παραχωρήσει.

Τα καταφέρατε – μπορείτε λοιπόν να διαγράψετε το Facebook με μερικά απλά βήματα και να ζήσετε ευτυχισμένοι γνωρίζοντας ότι τελικά εγκαταλείψατε οριστικά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ