Κυριακή 23.01.2022

Ακίνητα: Ο «χάρτης» με τα ενοίκια διαμερισμάτων έως 500 ευρώ

Την ανηφόρα έχουν πάρει τα ενοίκια με αυξήσεις που ανάλογα την περιοχή φτάνουν κοντά στο 30% την τελευταία τριετία. Πλέον, η αναζήτηση νέας κατοικίας με ενοίκιο που να μπορεί να αντέξει ο μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός αποτελεί πρόκληση για χιλιάδες οικογένειες.

Ακτινογραφία

Οδηγός της αγοράς παραμένει η Αττική, όπου η αναζήτηση κατοικίας άνω του 1ου ορόφου κατάλληλη για οικογένεια με δύο υπνοδωμάτια και βασικές παροχές που αναμένει κάποιος από ένα διαμέρισμα το 2022 τοποθετεί τα ζητούμενα ενοίκια στην περιοχή των 500-600 ευρώ το μήνα. Οι διαθέσιμες αγγελίες και οι αναλύσεις των μεγάλων μεσιτικών γραφείων δημιουργούν ένα χάρτη της αγοράς με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά ανά περιοχή, ανάλογα με τα ζητούμενα ενοίκια. Με δεδομένο ότι τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην Αττική με ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ είναι λιγότερα από το 36,61% του συνόλου, η εύρεση κατοικίας θέλει πολύ ψάξιμο ή έναν καλό μεσίτη. Αν μάλιστα κάποιος ψάχνει σε συγκεκριμένη περιοχή, σε αυτή την τιμή, τα ακίνητα στα βόρεια προάστια είναι μόλις το 0,71%, στα νότια προάστια το 4,03%, στα δυτικά προάστια το 35,58%, στο υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%.

Νέα ζευγάρια και οικογένειες που αναζητούν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ το μήνα, οι περιοχές που μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα ακίνητο είναι το κέντρο της Αθήνας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των προσφερόμενων ακινήτων (82,58%) είναι κατασκευής παλαιότερης του 1980, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ενεργειακή θωράκιση και τις υπόλοιπες παροχές. Τα ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα ακίνητα συνοδεύονται και με αύξηση του ενοικίου, που συνήθως τα βγάζει πάνω από το όριο των 500 ευρώ.

Στα δυτικά προάστια είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970-1990, που αποτελούν και το 46% του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών σε αυτή την τιμή, και στον Πειραιά είναι κατασκευής 1971-1980, που και αποτελούν το 58,9%. Οι περιοχές του υπολοίπου της Αττικής αποτελούν την ευκολότερη λύση για όσους αναζητούν κατοικίες νεότερης κατασκευής, αλλά κατάλληλες για οικογένεια και ενοίκιο κοντά στα 500 ευρώ, και φτάνουν το 46% του συνόλου.

Οι περισσότερες διαθέσιμες κατοικίες με ενοίκιο στη ζώνη των 500 ευρώ το μήνα και μεγέθους ικανού να φιλοξενήσουν μία μέση οικογένεια βρίσκονται στους Αμπελοκήπους (5,6 ευρώ/τ.μ.), στην Καισαριανή (5,8 ευρώ/τ.μ.), στην Κυψέλη (5,7 ευρώ/τ.μ.), στα Πατήσια (4,8 ευρώ/τ.μ.), στο Αιγάλεω (5,5 ευρώ/τ.μ.), στη Νέα Ιωνία (5,7 ευρώ/τ.μ.), στο Χατζηκυριάκειο (5,6 ευρώ/τ.μ.), στο Κερατσίνι (4,1 ευρώ/τ.μ.), στον Κορυδαλλό (5,8 ευρώ/τ.μ.), στη Νίκαια (5,7 ευρώ/τ.μ.) και στου Ρέντη (5,3 ευρώ/τ.μ.).

Προτιμήσεις

Το ύψος του μισθώματος είναι μία ισορροπία ανάμεσα στις παροχές ενός ακινήτου που ο κάθε ενοικιαστής θεωρεί αναγκαίες και ποιες μπορεί να θυσιάσει στην προσπάθεια εύρεσης χαμηλότερου ενοικίου. Πάντως, σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών στο σύνολο των περιοχών της Αττικής βρίσκεται η γενική καλή κατάσταση ενός ακινήτου, εάν είναι ανακαινισμένο (79%) και διαθέτει καινούργια κουφώματα (62%). Ακολουθούν η θέση parking (65%) και το αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50%).

Η πραγματικότητα είναι ότι στο σύνολο των περιοχών της Αττικής η διαθεσιμότητα προς μίσθωση κατοικιών είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων που να είναι και κατάλληλα για μία οικογένεια διατίθενται με ζητούμενες τιμές μίσθωσης άνω των 800 ευρώ το μήνα. Προσφορά υπάρχει, αλλά οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος των ενοικίων θα συνεχιστεί και τουλάχιστον το α’ τρίμηνο του 2022.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat, κατατάσσεται πρώτη και με διαφορά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν περισσότερο από το 50% του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης. Αυτό δεν θα αλλάξει όσο η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Το 2021 οι τιμές των ενοικίων στο σύνολο των περιοχών της Αττικής αυξήθηκαν. Οι αυξήσεις είναι σημαντικές στο κέντρο της Αθήνας (11,6%), στα βόρεια (16,7%) και τα νότια προάστια (13,9%), ενώ στον Πειραιά και τη δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 12,7% και 4,2%. Οι μεσίτες εκτιμούν ότι το «ταβάνι» της αγοράς θα βρεθεί κοντά στις παρούσες τιμές ενοικίασης και πως η αξία των μισθωμάτων δεν αναμένεται να πέσει σημαντικά τα επόμενα 5-6 χρόνια.

Πηγή: cnn.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ