Παρασκευή 27.01.2023

Ακίνητα – αντικειμενικές αξίες: Καταιγίδα αιτημάτων από τους Δήμους για μείωση των αυξήσεων

Τσουνάμι αιτημάτων για μείωση των αυξήσεων που έχουν επιβληθεί στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, από τους Δήμους, κυρίως της Αττικής και των μεγάλων πόλεων. Όλοι τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία που εκπνέει την προσεχή Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης.

Οι περισσότεροι Δήμοι, στην περίπτωση που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αίτημα «κουρέματος», τρέχουν ώστε να προλάβουν την προθεσμία της Παρασκευής για την υποβολή γνώμης επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην περιοχή.

Παράλληλα εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 ούτε του 2023.

Την ίδια στιγμή ζητούν παράταση της διορίας που τους έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προλάβουν να υποβάλουν αιτιολογημένες προτάσεις.

Στο χορό των ενστάσεων έχουν μπει δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα οι οποίοι έχουν καταθέσει ή ετοιμάζονται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1 η Ιανουαρίου 2022.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον δρόμο για το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων ο οποίος έχει ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89% – 115,63%.

Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας θεωρεί ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου.

Στους δήμους που έχουν ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσουν επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:

  • Γλυφάδα: Το δημοτικό συμβούλιο ζητά την άμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές που έφτασαν ακόμη και το 81%.
  • Αγ. Δημήτριος: Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητά τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.
  • Ζωγράφου: Προτείνετε – ζητείτε μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.
  • Μοσχάτο-Ταύρος: Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.
  • Ραφήνα: Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.
  • Παλλήνη: Ο δήμος ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.
  • Ηράκλειο-Αττικής: Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.
  • Καλαμάτα: Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Ρόδος: Το Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.

Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Πηγή: newsIT.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ