Πέμπτη 06.10.2022

Αγία Σοφία: Για «εφιάλτη» κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος – «Την έχουν μετατρέψει σε πανηγύρι»

Αγία ΣοφίαΠιστοί χρησιμοποιούν τοίχους και κουφώματα ως…παπουτσοθήκες

«Το βυζαντινό κτίριο είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά λειτουργούσε ως εκκλησία, μετά ως ισλαμικό τέμενος και στη συνέχεια ως μουσείο. Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2020 η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Όποιος το επισκέπτεται, πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του. (…)

Αγία ΣοφίαΡωγμές στο μαρμάρινο δάπεδο του ναού.

Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πάνω στο πράσινο χαλί της, οι μη μουσουλμάνοι, φορώντας τις κάλτσες τους, θαυμάζουν τον τρούλο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες. (…) Στον νάρθηκα, τον προθάλαμο με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά και την επιβλητική αυτοκρατορική πύλη έχουν τοποθετηθεί παπουτσοθήκες, και δίπλα τους βρίσκονται παρκαρισμένα αναπηρικά και παιδικά καρότσια», περιγράφει ο αρθρογράφος της SZ.

Αγία ΣοφίαΗ Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές

Μετά την πύλη, οι πιστοί προσεύχονται κάτω από την αψίδα, ενώ τουρίστες, με σκυμμένα τα κεφάλια, θαυμάζουν τον γιγαντιαίο τρούλο και τις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες των τεσσάρων αρχαγγέλων. Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκονται καθισμένες οικογένειες στο έδαφος, μωρά που κλαίνε και άλλοι που βγάζουν selfies», περιγράφει γλαφυρά ο Γερμανός δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας «θρησκευτικό πανηγύρι» και «εφιάλτη» για αρχαιολόγους και ιστορικούς.

Αγία ΣοφίαΑσυνείδητοι παρατούν ακόμα και τα αποφάγια τους μέσα στον ναό, που είναι γεμάτος σκόνη.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ