Κυριακή 27.11.2022

Αυξήσεις στις συντάξεις: Τα «ψιλά γράμματα» που πρέπει να γνωρίζετε

Καλά νέα για τους συνταξιούχους καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι αυξήσεις αυτές θα καταβληθούν τον Ιανουάριο μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, ύστερα από 12 χρόνια, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αυξήσεις αυτές θα καταβληθούν τις τελευταίες ημέρες  του Ιανουαρίου 2023 και θα δοθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Ποιοι θα δουν  αυξήσεις και ποιοι όχι

Οι αυξήσεις αυτές  αναμένεται να είναι 7% και θα αφορούν στις συντάξεις όλων των ταμείων που έχουν ενταχθεί στο e-ΕΦΚΑ αλλά και όλων των κατηγοριών γήρατος, αναπηρίας και θανάτου. Επίσης επισημαίνεται πως η εθνική σύνταξη αναμένεται να αυξηθεί στα 410, 88 ευρώ από 384 ευρώ που είναι σήμερα.  Αυξήσεις προκύπτουν το 2023 για τους συνταξιούχους και από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης . Αύξηση προβλέπεται και από τον ν. Βρούτση η οποία αναμένεται να δοθεί  με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου. Ωστόσο δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις  συνολικά 931.631  ασφαλισμένοι λόγου του συμψηφισμού της αύξησης  με την προσωπική διαφορά.

Σε πόσες δόσεις δοθούν οι αυξήσεις  των  κύριων συντάξεων το 2023

Σε δύο δόσεις  αναμένεται να δοθούν οι αυξήσεις των κύριων συντάξεων το 2023 στους δικαιούχους. Όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης για αυξήσεις των συντάξεων του 2023 ,αυτές  θα δοθούν τον Ιανουάριο, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου και θα βασιστούν σε πρώτη φάση στις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού. Στη συνέχεια, είπε, θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) και αν τυχόν υπάρξει κάποια απόκλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω από τις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού, θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αναπροσαρμογή προς το τέλος του χρόνου.

Τα παραδείγματα

Εάν η αύξηση στις συντάξεις την 1η  Ιανουαρίου 2023 είναι της τάξεως του 7%, τότε θα ισχύσουν τα εξής:

Παράδειγμα  μηδενικής προσωπικής διαφοράς- σύνταξη 750 ευρώ

Εάν κάποιος λαμβάνει σύνταξη 750 ευρώ, τότε θα δει σε μηνιαία  βάση αύξηση 52, 5 ευρώ και σε ετήσια βάση η αύξηση θα είναι 630 ευρώ. Δηλαδή η σύνταξη του θα διαμορφωθεί από την 1/1/2023 στα 802, 50  ευρώ.

Παράδειγμα  θετικής προσωπικής διαφοράς-σύνταξη 1000 ευρώ 

Εάν κάποιος παίρνει σύνταξη 1000 ευρώ, μέσα στο ποσό αυτό είναι η προσωπική διαφορά 100 ευρώ και η αύξηση θα είναι 70 ευρώ. Το ποσό των 70 ευρώ θα μετακινηθεί  από τη προσωπική διαφορά στο σύνολο της σύνταξής  της εθνικής και της ανταποδοτικής. Ωστόσο θα παραμείνει μια προσωπική διαφορά 30 ευρώ και στο σύνολο του καταβαλλόμενου ποσού του μηναίου  ο συνταξιούχος δεν θα δει καμία διαφορά.

Σημειώσεις 

  • Εάν ο συνταξιούχος έχει θετική προσωπική διαφορά και η αύξηση δεν υπερβαίνει το ποσό της προσωπικής διαφοράς, τότε  δεν θα δει καμία αύξηση, απλώς το ποσό αυτό της αυξήσεως θα μετακινηθεί στην ανταποδοτική σύνταξη και θα μειωθεί η προσωπική διαφορά.
  • Εάν ο συνταξιούχος έχει θετική προσωπική διαφορά και η αύξηση υπερκαλύπτει το ποσό της προσωπικής διαφοράς , τότε αυτό θα φανεί σαν αύξηση στην μηνιαία σύνταξη.
  • Εάν ο συνταξιούχος δεν προσωπική διαφορά ή έχει αρνητική, τότε θα υπάρξει αύξηση και ταμειακώς.

Πηγή: enikos.gr

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ