Πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε αιχμηρή παρέμβαση στο θέμα σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το επόμενο διάστημα θα είναι η «μεταρρυθμιστική κόπωση». Τούτο ενώ στις εκθέσεις του έχει επισημάνει ότι επείγουν για το επόμενο διάστημα η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, του ασφαλιστικού, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Εκθεση ΟΟΣΑ
Προηγουμένως, έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας -παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί- επισήμαινε κινδύνους και προβλήματα ανταγωνισμού σε χώρους όπως το λιανικό εμπόριο, τα φάρμακα, η ενέργεια, οι μεταφορές και η παροχή υπηρεσιών Ιντερνετ. Ολα αυτά συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα, εκτός από τη συνεχή βελτίωση των δημοσιονομικών της και κυρίως τη μείωση του χρέους, θα πρέπει να προχωρήσει και σε σειρά από αλλαγές στην οικονομία που θα διασφαλίσουν σταθερά θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Τόσο οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν από κοντά την οικονομία όσο και η ΤτΕ, λόγω του θεσμικού της ρόλου, έχουν προτείνει επιμέλεια και ταχεία ολοκλήρωση σε 9+1 βασικές μεταρρυθμίσεις που έχει βάλει στο τραπέζι και η κυβέρνηση αλλά δεν τις έχει ολοκληρώσει. Συγκεκριμένα:
1 Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης: Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος δικαστικός χάρτης που είναι ένα από τα βασικά τμήματα του προγράμματος. Εχουν ήδη προχωρήσει η εκπαίδευση των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων και η σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας. Το ζητούμενο είναι πλέον να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι νέες δικαστικές υποδομές και να υπάρξουν σαφή κίνητρα για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Μια μεταρρύθμιση η οποία ξεκίνησε το 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025 με συνολικό κόστος 550 εκατ. ευρώ.
2 Μεταρρύθμιση αγοράς εργασίας: Εκτός από προγράμματα ενεργού απασχόλησης που θα τρέχει το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει ένα κομβικό πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του 10%. Να λύσει το πρόβλημα των 200.000 κενών θέσεων εργασίας που δεν μπορούν να αναπληρωθούν από το υπάρχον εργατικό προσωπικό, παρότι ακόμη ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει τα 500.000 άτομα.
3 Ψηφιοποίηση Δημοσίου: Μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθούν η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του Δημοσίου (κόστος περίπου 550 εκατ. ευρώ) και η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του, δηλαδή η ικανότητα μία υπηρεσία να μπορεί να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με άλλη και να αντλεί στοιχεία έπειτα από αίτηση του πολίτη (κόστος 80 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
4 Μεταρρύθμιση Πολιτικής Προστασίας: Η ανάγκη οχύρωσης της χώρας από την κλιματική αλλαγή είναι κάτι που αναφέρεται συχνά στις εκθέσεις τόσο της ΤτΕ όσο και της Ε.Ε. Στην κατεύθυνση αυτή, το κολοσσιαίο πρόγραμμα με προϋπολογισμό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 600 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εκτυλίσσεται στους εξής βασικούς άξονες: αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, ενίσχυση της υποδομής πρόληψης, μέσα υποστήριξης και συντονισμός, επιχειρησιακός εξοπλισμός και μέτρα αντιμετώπισης, όπου περιλαμβάνονται και τα 4 νέα Canadair που παραγγείλαμε πρόσφατα από τον Καναδά. Και αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του 2025.
6 Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων: Στα νέα βελτιωμένα προγράμματα «Εξοικονομώ» για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, εμπορικών ακινήτων και ακινήτων του Δημοσίου θα διατεθούν περίπου 2,1 δισ. ευρώ. Μέχρι και το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση 30.000 αστικών κατοικιών και 9.700 εμπορικών ακινήτων και να έχει αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια με τη χρήση ρεύματος από ΑΠΕ.
7 Ηλεκτροκίνηση μεταφορών: Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών έχει δεσμεύσει επενδύσεις ύψους 220 εκατ. ευρώ για την αγορά και υποστήριξη 250 ηλεκτρικών λεωφορείων (140 για Αθήνα και 110 για Θεσσαλονίκη), παράλληλα με επιδοτήσεις για την εγκατάσταση περίπου 8.500 φορτιστών πανελλαδικά ώστε να προωθηθεί και η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
8 Ολοκλήρωση Κτηματολογίου: Μέσα στο 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το «γεφύρι της Αρτας» των έργων του Δημοσίου, το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι εργασίες για την ολοκλήρωση των αρχείων του πλησιάζουν σήμερα στο 90% ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί όλο το αρχείο ώστε να γίνει εύκολα διαχειρίσιμο. Η μεταρρύθμιση αυτή θα έχει κόστος 40 εκατ. ευρώ.
9 Απολιγνιτοποίηση Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης: Η ομαλή μετάβαση από τον λιγνίτη σε πιο ήπια περιβαλλοντικά οικονομική ανάπτυξη για τις δύο περιοχές έχει δεσμεύσει επενδύσεις 242 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση περίπου 60.000 στρεμμάτων γκρίζων εδαφών στα παλαιά λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, προκειμένου να αποδοθούν για αγροτικές και τουριστικές χρήσεις, ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και ερευνητικών κέντρων.
10 Δημιουργία νέων πολεοδομικών σχεδίων: Περίπου 250 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην κατάρτιση και επικύρωση πολεοδομικών σχεδίων, τοπικών και ειδικών, καθώς και στην οριοθέτηση περιοχών και ζωνών υποδοχής μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Μια αλλαγή που θεωρείται δομική για την πιο ορθολογική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.