Τετάρτη 21.02.2024

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024 – Στην πέμπτη θέση η Ελλάδα

Ολόκληρη η κατάταξη με τις πρώτες θέσεις – Στην πρώτη ισοβαθμούν έξι χώρες

Μία σημαντική ανατροπή παρατηρείται στα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024. Τη νέα χρονιά έξι χώρες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση, και την ίδια στιγμή παρατηρείται πρόοδος όσον αφορά στις ελευθερίες στις μετακινήσεις που παρέχει η Ευρώπη. Στην πέμπτη θέση με τα πιο ισχυρά διαβατήρια βρίσκεται η Ελλάδα.

Αναλύοντας κανείς τα δεδομένα, διαπιστώνει ότι οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ισπανίας μπορούν να εξασφαλίσουν είσοδο με ή χωρίς βίζα σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τότε – πριν από 19 χρόνια – που ο δείκτης Henley Passport άρχισε να παρακολουθεί τις ελευθερίες των ταξιδιωτών.

Η εταιρεία Henley & Partners με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιεί αποκλειστικά στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

Ιαπωνία και Σιγκαπούρη βρίσκονται στην πρώτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η νέα πρώτη πεντάδα που έχει δοαμορφωθεί αποτελεί κατάκτηση για την Ευρώπη. Η Φινλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν με τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση – με εύκολη πρόσβαση σε 193 προορισμούς – ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες έρχονται τρίτες (με 192 προορισμούς).

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην τέταρτη θέση, ενώ η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ελβετία στην πέμπτη.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βελτίωσαν την κατάταξή τους και βρίσκονται πλέον στην έκτη θέση μαζί με την Τσεχία και την Πολωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, στο μεταξύ, ισοβαθμούν στην έβδομη θέση, μαζί με την Ουγγαρία, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 188 προορισμούς.

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024

– Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)

– Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (193 προορισμοί)
– Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)

– Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες (188 προορισμοί)
– Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)
– Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186 προορισμοί)
– Ισλανδία (185 προορισμοί)

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ