Μία δυσεξήγητη όσο και ακραία προκλητική ασυλία φαίνεται ότι απολαμβάνει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας παρά το ότι επιδίδεται σε επιθέσεις εναντίον συναδέλφων του δικηγόρων, πολιτικών, αθλητικών παραγόντων, φιλάθλων αντίπαλων ομάδων αλλά και απλών ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή δεν του αρέσει κάποιο σχόλιό τους. Και το λέμε αυτό επειδή με τόσες πειθαρχικές διώξεις και ποινές που έχει εναντίον του θα έπρεπε να του έχει απαγορευτεί η είσοδος στις δικαστικές αίθουσες και να είχε πάρει προ πολλού σύνταξη, όπως… απείλησε την περασμένη εβδομάδα επειδή το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο δεν αθώωσε την πελάτισσά του, Ρούλα Πισπιρίγκου και της έριξε ισόβια για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.
Το ερώτημα είναι απλό: Πώς ο κ. Αλέξης Κούγιας -ο οποίος έχει στην πλάτη του τόσες πειθαρχικές διώξεις και άλλες τόσες πειθαρχικές αποφάσεις- συνεχίζει να δικηγορεί αλλά και να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα; Η απάντηση, ενδεχομένως, είναι απλή: Ο κ. Κούγιας μάλλον έχει «ισχυρές πλάτες» και όπως όλα δείχνουν κάποιοι ισχυροί παράγοντες εντός και εκτός δικαστηρίων τον προστατεύουν προκλητικά.

Ο τρόπος με τον οποίο ο νομικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζει τον Αλέξη Κούγια παραπέμπει σε ανάλογες περιπτώσεις κοινωνικής και επαγγελματικής δραστηριότητας όπου το lifestyle ενός προσώπου μετρά περισσότερο από την ίδια την αξιοπρέπεια που απαιτεί αυτή καθ’ εαυτή η επαγγελματική του  δραστηριότητα. Ο Αλέξης Κούγιας βρίσκεται στο απυρόβλητο γιατί απλά τον ανέχεται ο νομικός κόσμος έστω και σαν ιδιότυπη μορφή του Θεάτρου Γκινιόλ ή σαν ιδιότυπη μασκότ των δικαστικών αιθουσών. Ναι, αλλά αυτό ούτε τιμά τη Δικαιοσύνη ούτε και τον νομικό κόσμο.

Και εξηγούμαστε..: Ο κ. Κούγιας τιμωρήθηκε με δύο μήνες παύση άσκησης της δικηγορίας από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων που προεδρεύει η κ. Ιωάννα Κλάπα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η ποινή είχε επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό και έγκυροι νομικοί κύκλοι μιλώντας στη «Ζούγκλα» την είχαν χαρακτηρίσει «χάδι». Έλα όμως που το… χάδι δεν μπορεί να αλλάξει. Δηλαδή ο Άρειος Πάγος επ’ ουδενί λόγο δύναται να αυξήσει την ποινή του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού. Ας είναι… Έστω κι έτσι, όμως, η απόφαση δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα ο κ. Κούγιας να… διαφεντεύει στις αίθουσες των δικαστηρίων και να εμφανίζεται στις lifestyle εκπομπές (μόνο για εκεί είναι μάλλον), αφού για περισσότερο από ένα μήνα η συγκεκριμένη απόφαση έχει διαβιβαστεί στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και έκτοτε έχει «παραπέσει» σε κάποιο συρτάρι. Θέλεις να είναι στου προέδρου του ΔΣΑ κ. Βερβεσού; Θέλεις να είναι σε αυτό του προέδρου της ολομέλειας των Πειθαρχικών Συμβουλίων του ΔΣΑ κ. Ζήση Κωνσταντίνου;

Η σύνθεση του  Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων

Στο ανώτατο αυτό πειθαρχικό όργανο συμμετέχουν οι:

  1. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα την οποία αναπληρώνει η αντιπρόεδρος του Σώματος Μυρσίνη Παπαχίου
  2. Μέλη: Η Σοφία Οικονόμου, Αρεοπαγίτης, Χρήστος Νάστας και Μαρία- Μάριον Δερεχάνη, Αρεοπαγίτες.

Επισημαίνεται ότι το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων ορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης.

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Μία πειθαρχική ποινή πρέπει να πάει σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, για να μπορεί να εκτελεστεί πρέπει να γίνει τελεσίδικη, να περάσει από τον Άρειο Πάγο. Γιατί οι δικηγόροι σε πρώτο βαθμό δικάζονται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και σε δεύτερο βαθμό κατ’ έφεσιν από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Μόλις τελεσιδικήσει εκτελείται κανονικά. Ήδη έχει τελεσιδικήσει η μία πειθαρχική ποινή για τους δύο μήνες παύσης άσκησης λειτουργήματος, ενώ οι υπόλοιπες είναι εκκρεμείς».

Δηλαδή, κ. πρόεδρε του ΔΣΑ, αφού -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- η απόφαση έχει διαβιβαστεί προς εσάς εδώ και έναν μήνα, γιατί έπρεπε να περάσει τόσος καιρός ώστε να εφαρμοστεί; Δηλαδή, έπρεπε πρώτα να έρθει για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα ο κ. Κούγιας για την αισχρή και κάκιστη συμπεριφορά του και τις απρεπείς χειρονομίες προς τους φιλάθλους της ΑΕΚ μέσα στην OPAP ARENA κατά το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός, για να αποκαλυφθεί η τελεσίδική πειθαρχική ποινή και η παύση άσκησης λειτουργήματος για τον κ. Κούγια;

Βεβαίως, ο κ. Βερβεσός υποστηρίζει ότι η απόφαση έφτασε στο ΔΣΑ «πριν λίγες ημέρες», αλλά δεν θυμόταν την ακριβή ημερομηνία. «Εμείς δεν την γράφουμε, ο Άρειος Πάγος την καθαρογράφει, μας την κοινοποιεί και εμείς την επιδίδουμε», αναφέρει.

Παράλληλα, ο κ. Βερβεσός -στη συνομιλία που είχε με τη «Ζούγκλα»- ανέφερε ότι έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες και όλες οι επιδώσεις που προβλέπει ο νόμος: «Όποια αργοπορία υπήρξε, ήταν μέχρι να καθαρογραφθεί και να θεωρηθεί η απόφαση από τον Άρειο Πάγο. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα δικό μου. Δεν έχω εικόνα για το πότε την έγραψε η γραμματέας του Αρείου Πάγου. Η μόνη δουλειά που έχω να κάνω, είναι μόλις μου κοινοποιήσει ο Άρειος Πάγος μια καταδικαστική απόφαση να την κοινοποιήσω στον καταδικασθέντα. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που προβλέπει ο νόμος. Από τη στιγμή που επιδόθηκε εντός πέντε ημερών από σήμερα, ο κ. Κούγιας πρέπει να παραδώσει τη δικηγορική του ταυτότητα», είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Τι είπε ο Αλέξης Κούγιας στη «Ζούγκλα»

Η «Ζούγκλα» -ως όφειλε- επικοινώνησε με τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος ερωτώμενος αναφορικά με τη διορία που του δόθηκε για να καταθέσει τη δικηγορική του ταυτότητα, απάντησε:

«Υπήρχε αυτό το ζήτησα κι εγώ ο ίδιος παρότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αυτή η ποινή από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γιατί το ίδιο χρονικό διάστημα έχω σοβαρότατες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου την οποία κάνω. Και θέλω να ευχαριστήσω και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που ικανοποίησε αυτό το αίτημά μου.

-Οπότε θα την καταθέσετε τη δικηγορική σας ταυτότητα;

«Ούτως ή άλλως δεν θα παρίσταμαι στα δικαστήρια. Ούτως ή άλλως για δύο μήνες λόγω της ασθένειάς μου δεν θα παρίσταμαι. Αναβάλλονται τα δικαστήρια τα οποία, λόγω της αντιμετωπίσεως της ασθένειας η οποία είναι σοβαρή. Τουλάχιστον για δύο μήνες. Ήταν αίτημά μου προς τον σύλλογο το οποίο και ικανοποιήθηκε. Αφού δεν θα παρίσταμαι να εκτίσω και την ποινή μου τώρα».

-Μάλιστα

«Οφείλεται βέβαια στη δημοσιοποίηση των δικογραφιών, να το γράψετε αυτό, των δήθεν βιασθέντων από τον Λιγνάδη, σε άσεμνες στάσεις οι οποίες ήταν αναρτημένες σε ανοικτά Ιnstagram. Εντάξει; Αυτό δηλοί την τιμωρία. Εντάξει; Αυτά».

-Να σας ρωτήσω κάτι ακόμη; Πληροφορούμεθα ότι εκκρεμούν σε βάρος σας πολλές δεκάδες καταγγελίες για πειθαρχικά σας παραπτώματα…

«Στον σύλλογο τον δικηγορικό;»

-Ναι, ναι…

«Καμία, καμία».

-Δεν υπάρχει καμία…

«Καμία, καμία». «Σας είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τέτοιο πράγμα»;

-Ναι, ναι. Απλά γι’ αυτό και σας ρωτάω…

«Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σας πήρε και σας ενημέρωσε για την τιμωρία μου;»

-Μέσω του κυρίου Βερβεσού ήταν η ενημέρωση.

«Σας πήρε ο ίδιος;»

-Ναι, είχε πάρει ο ίδιος άλλον συνάδελφο νωρίτερα.

«Ο ίδιος;»

-Απ’ όσο γνωρίζω, ναι.

«Ευχαριστώ…».

Η χυδαία εξύβριση της δικηγόρου Έλλης Ρίζου από τον Κούγια

Τον Φεβρουάριο του 2023 ο κ. Κούγιας είχε προχωρήσει σε αναίτια σεξιστική επίθεση κατά της εκπροσώπου της ΑΕΚ, δικηγόρου Έλλης Ρίζου, για την εκδίκαση της υπόθεσης Ατρόμητος-ΑΕΚ. Τότε ο ποινικολόγος παρενέβη προς την Έλλη Ρίζου λέγοντας: «Καταλήξαμε να μιλάτε κι εσείς για ποδόσφαιρο. Εδώ φτάσαμε». Δηλαδή, ο πολλά βαρύς άντρας κ. Κούγιας, άκουσον-άκουσον, θεώρησε ανεπίτρεπτο να αποφανθεί μία γυναίκα επί ποδοσφαιρικών θεμάτων. Τότε η ατάκα του αυτή είχε προκαλέσει την έκρηξη της κ. Ρίζου, η οποία είπε προς τον δικαστή: «Δέχομαι κάποια σχόλια ρατσιστικά και σεξιστικά, θα σας παρακαλούσα να πάρετε θέση».

Έλα όμως που ο δικαστής -σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους- γελούσε, και το μόνο που έκανε ήταν μια σύσταση προς τον κ. Κούγια λέγοντας πως την επόμενη φορά θα αναγκαστεί να τον αποβάλει από την αίθουσα. Για την υπόθεση αυτή δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη, ούτε από τον κ. Βερβεσό, ούτε από τον κ. Κωνσταντίνου.

Όταν ρωτήσαμε τον κ. Βερβεσό, μας είπε: «Όταν ασκεί ο εγκαλούμενος δίωξη, δεν γίνεται και αυτεπάγγελτη. Σε άλλες περιπτώσεις όπως δημόσια προσβολή που δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο, έχουν ασκηθεί και αυτεπάγγελτες διώξεις. Ο κ. Ζήσης Κωνσταντίνου έχει ασκήσει αρκετές αυτεπάγγελτες διώξεις κατά του Αλέξη Κούγια».

Αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση Κακέτση λόγω ασθενείας Κούγια

Αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση Κακέτση λόγω ασθενείας του Αλέξη Κούγια.

Συγκεκριμένα, στο πενταμελές εφετείο Πειραιά επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα η έφεση της απόφασης που είχε επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον Αλέξη Κούγια και στον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, που ήταν κατηγορούμενοι μετά από μήνυση του εκλιπόντος πλέον επιχειρηματία Στιβ Κακέτση για υποκλοπή ιδιωτικής τους συνομιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι Κούγιας και Κουρτάκης είχαν καταδικαστεί τον Ιανουάριο του 2022 σε ποινή πέντε μηνών με τριετή αναστολή και οι δυό τους είχαν ασκήσει έφεση. Ο Στιβ Κακέτσης είχε κάνει μήνυση για καταγραφή της συνομιλίας τους με τον δικηγόρο εν αγνοία του.

Ποινή-χάδι για την υπόθεση Μοντάνα

Όσον αφορά την υπόθεση της Τζεφ Μοντάνα και τη δημόσια κι αισχρή επίθεση εναντίον της -και μετά την καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών που υπέβαλε στο Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συμβουλίου λόγω των προσβλητικών κακοποιητικών δηλώσεων του δικηγόρου- η ποινή που του επιβλήθηκε χαρακτηρίστηκε ως «χάδι».

Να σημειώσουμε ότι στην εκδίκαση της καταγγελίας από το Πειθαρχικό Συμβούλιο απείχε ο κ. Νικόλαος Δαμασκόπουλος, δικηγόρος, στενός φίλος και συνεργάτης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου (ο οποίος εργαζόταν κάποτε στο γραφείο του Κούγια), με την αιτιολογία ότι παρίστατο σε μία ποινική δίκη που απλώς παρίστατο και ο κ. Κούγιας.

Δύο ακόμα διώξεις κατά του κ. Κούγια και στην ΕΠΟ

Αύριο, Πέμπτη 4/4/24, εκδικάζονται στην ΕΠΟ δύο διώξεις σε βάρος του Αλέξη Κούγια. Η πρώτη αφορά στη δίωξη που του είχε ασκήσει στις 8 Δεκεμβρίου ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Άσκησης Πειθαρχικών Διώξεων Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων, Αντεισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, «διότι την 12-11-2023 στο Άργος, μετά το τέλος του αγώνα μεταξύ των ποδοσφαιρικών σωματείων «ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ» – «ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ» που διεξήχθη στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, εκφόβισε εντεταλμένο ποδοσφαιρικό όργανο, έχοντας ο ίδιος την ιδιότητα του Προέδρου του ποδοσφαιρικού σωματείου «ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ».

Η δεύτερη δίωξη σε βάρος του ποινικολόγου, που του ασκήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπεύθυνο Άσκησης Πειθαρχικών Διώξεων Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων, Αντεισαγγελέα Νικόλαο Μαργαρίτη, σχετίζεται με τον πρόσφατο αγώνα της Κορίνθου, και πάλι με αντίπαλο τον Παναργειακό. Συγκεκριμένα, αφορά στη φραστική επίθεση του Αλέξη Κούγια σε ανθρώπους της διοίκησης της ομάδας του Άργους και σε θεατές που βρίσκονταν στο γήπεδο στις 16 Μαρτίου, στον αγώνα των δύο ομάδων για την 27η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας.

Ήτοι, η πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε επειδή ο Κούγιας: 1) Ως αξιωματούχος της ομάδας «ΠΑΣ Κόρινθος» παραβίασε την ποινή απαγόρευσης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια, που του είχε επιβληθεί (υπ’ αριθμ. 12/2024 απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ). Το δε σωματείο, είναι αντικειμενικά υπεύθυνο για τη μη τήρηση της ως άνω απαγόρευσης. 2) Ως αξιωματούχος της ομάδας «ΠΑΣ Κόρινθος» που δεν είχε δικαίωμα να παρευρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια, προ της ενάρξεως του αγώνα προέβη σε υβριστική συμπεριφορά προς θεατές και αξιωματούχους της ομάδας «Παναργειακός».

Πηγή: zougla.gr