ΥΓΕΙΑ - 01/06/2023 - 11:00 πμ
Νόσος Χ: Οι τέσσερις λόγοι που κάνουν πιο πιθανή μια νέα πανδημία – Εξηγούν Τζανάκης και Μαγιορκίνης
PHOTO: SHUTTERSTOCK
Σε πραγματικά δεδομένα το σενάριο του ΠΟΥ τονίζει ο Νίκος Τζανάκης – Μαγιορκίνης: Η θνησιμότητά της εκτιμήθηκε στο 70%
Μολονότι η «νόσος Χ» είναι ένα υποθετικό σενάριο, εντούτοις όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και δεν είναι μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας αλλά αναμένεται. Αυτό που ακόμα δεν γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα είναι το πότε θα ξεσπάσει.
Η νέα απειλή είναι μια προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «για τη δημιουργία μιας νέας πανδημίας που δεν έχει προσβάλλει ακόμη τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει τα ίδια με τον κορωνοϊό και χειρότερα» αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι το σενάριο για τη «νόσο Χ» επινοήθηκε από τον ΠΟΥ το 2018 για να προετοιμάσει με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές. «Δεν γνωρίζει κανείς εάν θα είναι πανδημία από ιό, βακτήριο ή μύκητα, ποια δηλαδή θα είναι η πηγή από την οποία θα προέλθει, αλλά μετά την πανδημία του κορωνοϊού εκτιμήθηκε ότι η θνησιμότητά της άγνωστης νόσου θα είναι 70% μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της covid», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.
Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, εκπρόσωποι της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εικάζουν πως η επόμενη ασθένεια «Χ» θα είναι ζωονόσος, δηλαδή θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και έπειτα θα περάσει και στους ανθρώπους. Από τις πιθανότητες δεν εξαιρείται, όμως, και η κυκλοφορία ενός «κατασκευασμένου» ιού. Ανοιχτό έχει μείνει και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης ιών «ζόμπι», παγιδευμένων επί δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες σε παγετώνες που σταδιακά λιώνουν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.
Οι τέσσερις λόγοι που ευνοούν μια νέα πανδημία
Ο Νίκος Τζανάκης προσθέτει στη συζήτηση αυτή έναν τέταρτο παράγοντα που είναι το γεγονός ότι λιγοστεύουν τα οικονομικά μέσα για συστήματα ασφαλείας και θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. «Οι μαζικές μετακινήσεις από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη είναι ικανές αστραπιαία να προκαλέσουν μια πανδημία», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και προσθέτει ως επιβαρυντικό παράγοντα τις ανισότητες στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και τα λιγοστά μέτρα σε τρίτες χώρες του κόσμου.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άσθμα: Συμπτώματα, αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση
11.02.2026 - 12:43 μμ
Αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας για επιζώντες καρκίνου, από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
11.02.2026 - 12:40 μμ


















