| Στο διακύβευμα των εκλογών και στο ζήτημα της κυβερνησιμότητας της χώρας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του. Εστίασε στη μεγάλη ευκαιρία της 21ης Μαΐου να πάρουμε μία απόφαση αλλαγής. «Για ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών φαίνεται αδύνατο να έχουμε ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος. Φαίνεται αδύνατο να έχουμε ένα κράτος χωρίς ρουσφέτι, να έχουμε αξιοκρατία και καλύτερη Παιδεία. Δώστε μου τη δύναμη για να κάνω το αδύνατο, δυνατό», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας την παροχολογία. «Έχω μια άλλη πολιτική νοοτροπία. Μιλώ συγκεκριμένα, δεν τάζω. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιούμε τους φόρους του ελληνικού λαού για το ρουσφέτι, για να κάνουν κάποιοι πολιτικές προίκες» υπογράμμισε. Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε το εκλογικό διακύβευμα: «Ζητώ ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα δείχνει ότι συγκριτικά το ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει πολύ περισσότερο από ό,τι οι αντίπαλοί μας». Δεύτερο βήμα θα είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις και τρίτο τα πρόσωπα κοινής αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού. «Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι, ούτε είναι “σπαζοκεφαλιά” όπως είπατε. Όλες οι κυβερνήσεις συνεργασίας συζητούν και για τα πρόσωπα, για να είναι κοινής αποδοχής», επανέλαβε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορούμε να βάλουμε υπουργό Εξωτερικών κάποιον που δεν θέλει να υπηρετήσει μία πατριωτική πολιτική συνέπειας, κάποιον που θέλει τις Πρέσπες του Αιγαίου ή δεν μπορούμε να έχουμε υπουργό Οικονομικών κάποιον λαϊκιστή που δεν σέβεται τους φόρους του ελληνικού λαού. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης έχουν την αγωνία του προσωπικού τους κεφαλαίου. Δεν είναι δύο πρόσωπα ουδέτερα», σημείωσε.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε τη δική του συνεπή στάση ως προς την κυβερνησιμότητα της χώρας, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του. Από τη μία, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θέλει αυτοδυναμία και δεν θα χρησιμοποιήσει την πρώτη εντολή, αλλά τώρα τα γυρνάει και λέει ότι θα τη χρησιμοποιήσει, αφού του λείπουν, κατά πως λέει, κάποιοι βουλευτές. Εντωμεταξύ τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσίπρας. Αντίστοιχα, τη μία βάζουν τον κ. Βαρουφάκη στο παιχνίδι, την άλλη δεν τον βάζουν. Όσο για τον κ. Βελόπουλο, εκεί που βγήκε βουλευτής της ΝΔ κι «έδειξε» συνεργασία, μετά βγήκαν οι της ΝΔ και είπαν ότι διαφωνούν με τον Βελόπουλο, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ακόμη και με τον Βελόπουλο μπορούμε να συγκυβερνήσουμε». Άλλοι πάλι υπερασπίζονται ως καλή τη συγκυβέρνηση με τον κ. Καμμένο και κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι ήταν λάθος επιλογή. «Ο καθένας λέει ό,τι θέλει για να σώσει την καρέκλα του», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας για πολλοστή φορά σχετικά με το ΜΕΡΑ25 ότι «δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με πρόσωπα τα οποία έπαιξαν με τη χώρα στο δρόμο της δραχμής, βάζοντάς τη σε ένα πολύ μεγάλο γεωπολιτικό ρίσκο».
Προγραμματικές προτεραιότητες
Ο κ. Ανδρουλάκης παρέθεσε τις προγραμματικές του προτεραιότητες, δεσμευόμενος για αξιοκρατία και διαφάνεια. «Πρώτη μου δέσμευση, η αξιοκρατία. Όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων και των οργανισμών –αυτούς που στελέχωναν τα “γαλάζια” παιδιά, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ- θα επιλεγούν με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς», είπε, κάνοντας λόγο για πενταετή θητεία, ώστε να μην συμπίπτουν με τους εκλογικούς κύκλους. Δεύτερον, εστίασε στη διαφάνεια. «Σεβασμός στους φόρους του ελληνικού λαού. Όλα από τη Διαύγεια. Τέρμα το ράλι των απευθείας αναθέσεων», ξεκαθάρισε. Θέτοντας μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων την Παιδεία, πρότεινε, κατ’ αρχάς, ένα εθνικό απολυτήριο στα πρότυπα και άλλων χωρών, για να σταματήσει το ράλι και το κόστος των φροντιστηρίων. «Τελειώνεις το λύκειο, παίρνεις εθνικό απολυτήριο και επιλέγεις τη σχολή σου, δίνοντας εξετάσεις εκεί», εξήγησε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής. «Για μένα, πρέπει οι δαπάνες για την παιδεία να εναρμονιστούν με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε χρέος να τελειώνει το παιδί την Γ’ Γυμνασίου και να έχει πιστοποίηση γλώσσας και γνώσεις Η/Υ» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη σημασία που δίνει στο δημογραφικό της χώρας. «Να διαμορφώσουμε ένα άλλο πλαίσιο που να ρίξει το κόστος του να μεγαλώνεις ένα παιδί. Για μένα είναι δέσμευση: κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών», είπε.
Παροχολογία
Διερωτήθηκε εάν υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές συνεχώς και θα αυξήσει κατά 25% τους μισθούς τα επόμενα τέσσερα χρόνια και πρόσθεσε: «Πραγματικά θεωρώ ότι εδώ έχουμε έναν λαϊκισμό με γραβάτα, σε σχέση με τον λαϊκισμό χωρίς γραβάτα, που ζήσαμε το 2015. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που είπε προχθές». Όσο για τον τρόπο προσδιορισμού των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πώς δεν είναι τα κόμματα που θα τον καθορίσουν, αλλά οι κοινωνικοί εταίροι, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς σεβασμού των δικαιωμάτων του εργαζομένου. Συλλογικές συμβάσεις, διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ένα άλλο εργασιακό περιβάλλον», τόνισε.
Υγεία
Χαρακτηρίζοντας το ΕΣΥ ως τον μεγαλύτερο πυλώνα κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε τη συνειδητή απαξίωσή του εκ μέρους της Κυβέρνησης. «Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα ασχοληθεί με την Υγεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γιατί δεν ασχολήθηκε τα προηγούμενα τέσσερα και επέλεξε αντί να δώσει στην υγεία το 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δίνει επί της ουσίας μόλις 2%; Το υπόλοιπο 2% είναι για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. Γιατί δεν έβαλε μόνιμο προσωπικό; Γιατί δεν αύξησε τους μισθούς των υγειονομικών; Γιατί δεν ενέταξε στα βαρέα και ανθυγιεινά τους υγειονομικούς;», διερωτήθηκε και δεσμεύτηκε ότι θα φτιάξουμε ένα νέο ΕΣΥ, όπως το οραματίστηκαν ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Το πιστεύω, το έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ κι έχουμε χρέος να το αναγεννήσουμε».
Οικονομία
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει εδώ και μήνες καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την ακρίβεια, επιμένοντας στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να μπορεί να ελέγξει και να κανονικοποιήσει την αγορά όπου παρατηρείται τεράστια αισχροκέρδεια. «Έχουμε επιπλέον μιλήσει για δίκαιη, ενεργειακή μετάβαση, που θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες, ώστε να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μην έχουν υψηλά τιμολόγια», προσέθεσε. Ειδική αναφορά έκανε στο ανελαστικό κόστος ζωής, την Υγεία, την Παιδεία, την κατοικία, υπενθυμίζοντας πως πρώτος ο ίδιος έθεσε στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη για μια δεξαμενή 150.000 κοινωνικών κατοικιών είτε νεόδμητων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε ανακατασκευασμένων με φορολογικά κίνητρα, που θα διατίθενται με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ισάριθμες οικογένειες, όπως συμβαίνει σε Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Έφερε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν 15.000 κλειστές κατοικίες καταμετρημένες από την προηγούμενη δημοτική αρχή. «Αν δώσουμε φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής, θα ανοίξουμε 2.500. Αν σε κάθε δήμο γίνει αυτό, θα φτιάξουμε μια δεξαμενή μέσα σε 2-2,5 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. Τόνισε πως θα μπει εμπόδιο στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. «Δεν μπορεί, επειδή ο κ. Τσίπρας το 2015 παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, να μην προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και να μη δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε αυτούς που θέλουν δίκαιες ρυθμίσεις», σημείωσε.
Debate
Ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, διότι «εάν θες να γίνεις κυβέρνηση, πρέπει να πεις στον ελληνικό λαό συγκεκριμένα πράγματα», όχι όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια που άλλα ακούσαμε το 2014 κι άλλα έγιναν το 2015-2019, όπως άλλα λέγονταν πριν το 2019 και άλλα γίνονται το 2019-2023. «Θέλω, και μιλώ με τη γλώσσα της αλήθειας, να με εμπιστευτούν. Έχω μία νοοτροπία και μία πολιτική διαδρομή που αποδεικνύει ότι δεν είμαι ούτε φορέας του πελατειακού κράτους, ούτε του λαϊκισμού και θέλω να οικοδομήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πολίτη», επισήμανε.
Ισχυρισμοί Μητσοτάκη
Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί μη ανταπόκρισης στις προσκλήσεις του Πρωθυπουργού για συνάντηση, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε ζήτησε να συναντηθούν για κάποιο σοβαρό εθνικό ή κοινωνικό θέμα βάσει πρωτοκόλλου. «Το ότι με είδε στους διαδρόμους της Βουλής ενώπιον 40 δημοσιογράφων και μου λέει με αμέριστη αλαζονεία: “κάποια στιγμή, να τα πούμε”, δείχνει ποιος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και το λέω πρώτη φορά αυτό. Δείχνει τον χαρακτήρα και την κουλτούρα του. Ένας πρωθυπουργός, αν θέλει να δει έναν πολιτικό αρχηγό, τον καλεί βάσει πρωτοκόλλου».
Περισσότερα ΕΔΩ |