ΥΓΕΙΑ - 10/07/2022 - 8:00 πμ
Ο κορωνοϊός κάποτε θα τελειώσει, αλλά το long covid θα μείνει – Μυϊκοί πόνοι και κόπωση ένα χρόνο μετά
Επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν long covid δομές σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο αναφέρει ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – «Περιμένουμε να έχουμε λιγότερο σοβαρό long covid στους ασθενείς που εμβολιάστηκαν και νόσησαν» σημειώνει – Τι δείχνει κλινική μελέτη
Στην κλινική του καθηγητή διεξάγεται μελέτη για το long covid που διαπιστώνει δεδομένα τα οποία συνάδουν με άλλα διεθνή και δημοσιεύθηκε το Μάιο στο «Journal of Personalized Medicine». Έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα 2.000 ασθενείς λέει ο κ. Γουργουλιάνης που είναι και ο συντονιστής της μελέτης. «Ωστόσο η μελέτη μας αφορά 145 ασθενείς που περάσανε βαριά τη νόσο, την περίοδο προ εμβολίων. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο οι άνθρωποι αυτοί και για αρκετό καιρό, περίπου επτά στους δέκα ανέφεραν ότι είχαν υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους, περίπου 1 στους 5 δήλωσε απώλεια γεύσης ή όσφρησης και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα στις γυναίκες. Περίπου 1 στους 10 μετά από νοσηλεία έχει σοβαρή επιβάρυνση στην ψυχική του υγεία. Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται ακόμη και ένα χρόνο μετά».
Εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι 1-0
Θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι αυτό το κύμα θα μιμηθεί τα αντίστοιχα κύματα σε χώρες που πήραν τα μέτρα νωρίτερα, όπως είναι η Πορτογαλία. «Φτάνει στην κορυφή του αυτές τις μέρες και θα αρχίσει να εκτονώνεται σιγά-σιγά. Νομίζω ότι ο Αύγουστος θα είναι πάρα πολύ καλός και βλέπουμε από Σεπτέμβριο- Οκτώβριο που θα γυρίσουμε μέσα σε κλειστούς χώρους πώς θα είναι. Ελπίζω τότε να έχουμε καινούργια προσανατολισμένα εμβόλια στα καινούρια στελέχη».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άσθμα: Συμπτώματα, αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση
11.02.2026 - 12:43 μμ
Αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας για επιζώντες καρκίνου, από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
11.02.2026 - 12:40 μμ


















