Αρκετά δειλά, υπό το φόβο των διώξεων, αλλά με περίσσια τόλμη άρχισαν να ακούγονται στην Τουρκία φωνές που επικρίνουν την επιθετική πολιτική του προέδρου Ερντογάν έναντι της Ελλάδας.
Προ ημερών, ο βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης, εκ των στυλοβατών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πρέσβης ε.τ. Γιαλίμ Εράλπ δήλωσε:
Ο Γιαλίμ Εράλπ μπήκε στο διπλωματικό σώμα το 1962 και αφυπηρέτησε το 2000, έπειτα από 38 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας σε κορυφαίες θέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Υπήρξε σύμβουλος των πρωθυπουργων Μεσούτ Γιλμάζ και Τανσού Τσιλέρ, καθώς και υφυπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα με τον Εράλπ στο στόχαστρο των κύκλων του Ερντογάν βρέθηκε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επειδή, την ώρα που ο Εντογάν απειλούσε (στα ελληνικά) την Ελλάδα, εκείνος τόλμησε να δηλώσει: «Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος και μας χωρά όλους μας. Αρκεί εμείς να υπερασπιστούμε την ειρήνη, την αδελφοσύνη και την ισότητα. Ας τραγουδήσουμε με μια φωνή όλοι μαζί το τραγούδι της ειρήνης και της αδελφοσύνης. Οι φωνές μας να καλύψουν τις φωνές αυτών που θέλουν τον πόλεμο». Αφορμή για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση στάθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα του μουσικού έργου «Συμφωνία μετανάστευσης-Σκοτεινά νερά», το οποίο συνέθεσε ο Φουάτ Σακά και ενορχήστρωσε ο Βαγγέλης Ζωγράφος.
«Ο Ιμάμογλου που δεν είπε λέξη για τον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα, κάλεσε σε ειρήνη, όταν η Τουρκία εξέφραζε την αντίδραση της» έγραψε η Yeni Safak, ενώ σε ανάλογο ύφος η Aksam σημείωνε: «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μίλησε με τη γλώσσα του Έλληνα».
Η εφημερίδα Ortadogu με τίτλο «Ενώ η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία ο Ιμάμογλου ζητά να τραγουδήσουμε αδελφομένοι», ισχυρίζεται πως η Ελλάδα κλιμακώνει την κρίση με απειλές και ο Έλληνας πρωθυπουργός απειλεί άγρια την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου -του οποίου ο έρωτας για την Ελλάδα δεν κρύβεται- χρησιμοποίησε ξανά εκφράσεις που προκαλούν αντιδράσεις.
Πριν από τους Εράλπ και Ιμάμογλου, είχε προηγηθεί η δημοσιογράφος Νεβσίν Μενγκιού: «Κάθε εβδομάδα και μία ένταση. Δεν μας “βγήκε” η Σουηδία και η Φινλανδία, στραφήκαμε στη Συρία. Δεν έγινε η Συρία, συνεχίζουμε με την Ελλάδα».
Τη σκυτάλη σήμερα, Τρίτη, πήρε η γνωστή ηθοποιός της Τουρκίας, Μπερνά Λατσίν, η οποία βρέθηκε και αυτή στο στόχαστρο των ακραιφνών οπαδών του Ερντογάν, όχι επειδή επέκρινε την πολιτική του Τούρκου προέδρου (όχι τουλάχιστον ευθέως) αλλά επειδή έγραψε στο Twitter ότι αγαπά του Έλληνες γείτονές της: «Αγαπώ πολύ την Ελλάδα, αγαπώ και τους Έλληνες γείτονες. Αν δεν υπήρχαν οι πολιτικοί θα περνούσαμε μια χαρά με την Ελλάδα».
Η Τουρκάλα ηθοποιός πήρε κι αυτή το μερίδιό της από το δημόσιο λιντσάρισμα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ο οποίος την κατηγόρησε ότι «επαινεί την Ελλάδα που με κάθε αφορμή απειλεί την Τουρκία».
Πηγή: cnn.gr


















