ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 09/06/2022 - 3:00 μμ
Έρευνα: Το ταμείο είναι μείον για 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας ποσοστό 21,9% του δείγματος δήλωσε ότι δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, το 11% πως επαρκούν για λιγότερο από μήνα, ενώ το 17,6% δήλωσε πως επαρκούν για ένα μήνα.
Με άλλα λόγια, φαίνεται πως για 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (50,5%) τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα, ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και τα αντίστοιχα στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2021, όπου ακόμα δεν είχε εφαρμοστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Τα οικονομικά στοιχεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν μείωση κύκλου εργασιών (46,5%), ο μέσος όρος μείωσης αντιστοιχούσε στο 35,2%, ενώ για τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν αύξηση κύκλου εργασιών (28,1%), ο μέσος όρος αύξησης αντιστοιχούσε στο 23,7%.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι 37,5% των μικρών επιχειρήσεων δήλωσε πως το 2021 έκλεισε με κέρδη, έναντι του 36% που έκλεισε με ζημιές και του 17,3% που δεν είχε ούτε κέρδη ούτε ζημιές.


















