Τρίτη 30.04.2024

Η Ολλανδή και ο «διασώστης»…

ΔΥΟ εντελώς αμφιλεγόμενα πρόσωπα, μια Ολλανδή δημοσιογράφος και ένας Ελληνας «διασώστης», μπήκαν με «ορμή» στον δημόσιο διάλογο, διεκδικώντας κάτι παραπάνω από τα περίφημα 15 λεπτά δημοσιότητας.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Αυτό που ο καθένας με τον τρόπο του διεκδίκησε ήταν να εγκαλέσουν την Ελλάδα, κουνώντας το δάκτυλο. Να την εγκαλέσουν να συμμορφωθεί και να πάψει να παραβιάζει το… Διεθνές Δίκαιο, επειδή, όπως ισχυρίζονται, κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών μεσοπέλαγα, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να ασκεί κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως δύο απαράβατες προϋποθέσεις όταν η κριτική αφορά τόσο λεπτά και ευαίσθητα θέματα: 1. Η κριτική να μη στηρίζεται σε fake news, τα οποία μάλιστα στην ούγια τους γράφουν «made in Turkey». 2. Να μην παρεμβαίνουν με ωμό, μονομερές και κυνικό τρόπο σε ζητήματα στα οποία υπάρχει εμφανής «σύγκρουση εθνικών συμφερόντων».

ΚΑΙ οι δύο αιφνίδιοι επισκέπτες του ελληνικού δημόσιου διαλόγου καταπάτησαν σκαιά και τις δύο προϋποθέσεις. Και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ερντογάν, σε αγαστή συνεργασία με τον άλλον δικτάτορα Λουκασένκο, εργαλειοποιούν ξανά το μεταναστατευτικό. Οχι στον Εβρο, αλλά στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας. Είναι το ίδιο έργο, αλλά σε άλλο σκηνικό. Η Τουρκία απειλεί ευθέως τα ευρωπαϊκά σύνορα με τα 3.500.000 μεταναστών που έχει στο «οπλοστάσιό» της.

ΚΑΙ η Ολλανδή δημοσιογράφος και ο «ανιδιοτελής διασώστης» δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Υιοθέτησαν αμάσητη και ατεκμηρίωτα την προπαγάνδα της Αγκυρας. Χωρίς έστω μια επιφύλαξη, έναν ενδοιασμό. Οχι. Είπαν ξεδιάντροπα ό,τι λέει και ο Ερντογάν, ο οποίος, ευρισκόμενος σε δεινή θέση, επιχειρεί να κατασκευάσει «εχθρό» στο πρόσωπο της Ελλάδας. Η Ολλανδή, όπως και ο «διασώστης», αγκαλιάστηκαν από το ιδιοτελές σύστημα των εν Ελλάδι «ανθρωπιστών». Από το «σύστημα» των «δικαιωματιστών» και των ΜΚΟ, το οποίο στο διάστημα 2015-2019 θησαύρισε πουλώντας «ανθρωπισμό» και εισπράττοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Το μεταναστευτικό υπήρξε η μεγαλύτερη πολιτική μπίζνα που έγινε ever. Και έγινε με την ανοχή της Ε.Ε. Η περίφημη έρευνα της OLAF έμεινε στα συρτάρια. Γιατί; Γιατί η Ε.Ε. δεν μπορούσε να παραδεχθεί ότι αυτό το ξέφρενο πάρτι έγινε κυρίως με δικά της χρήματα, χωρίς η ίδια να κάνει κάτι ώστε να το σταματήσει ή έστω να το περιορίσει. Γιατί τότε η Ε.Ε. έκανε ακόμα τη στρουθοκάμηλο. Επρεπε να υπάρξουν ο Εβρος και η αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να ξεκουνηθεί και να αναγνωρίσει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και επομένως ο υβριδικός πόλεμος που κήρυξε ο Ερντογάν δεν ήταν μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά εναντίον της ίδιας της Ευρώπης. Τώρα ήρθε και ο πόλεμος στα σύνορα της Πολωνίας, στο μαλακό υπογάστριο της Ε.Ε., ώστε να μη μείνει καμία αμφιβολία σε κανέναν.

ΣΕ ΑΥΤΗ τη στιγμή χτύπησαν η Ολλανδή και ο «διασώστης». Η μεν πρώτη χωρίς ερώτηση, μόνο με αγένεια και θράσος, ο δε «διασώστης» αποκρύπτοντας συνειδητά ότι η διάσωση βάσει του Διεθνούς Δικαίου στηρίζεται απαρέγκλιτα σε δύο κείμενα. Το ένα είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο όλως τυχαίως ΔΕΝ κυρώνει η Τουρκία. Και οι δύο, με περισσή υποκρισία, αγένεια και θράσος, εγκαλούν την Ελλάδα, αποκρύπτοντας ότι οι μη αξιόπλοες βάρκες φορτωμένες με ανθρώπινες ψυχές αποπλέουν ανεμπόδιστες από τα τουρκικά παράλια. Και στη συνέχεια, με την απροσχημάτιστη βοήθεια τουρκικών ακταιωρών, οι επαγγελματίες διακινητές -με το τεράστιο… αζημίωτο- τους προωθούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τους στέλνουν στα βαθιά νερά του Αιγαίου, με αυξημένο κίνδυνο να πνιγούν. Αρνούνται να τους διασώσουν όσο βρίσκονται στα τουρκικά ύδατα, για να μπορέσουν στη συνέχεια να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι κάνει pushbacks και «πνίγει» βασανισμένους ανθρώπους.

ΤΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ παιχνίδι της Τουρκίας το έχουν καταλάβει όλοι πια στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και σκληραίνει διαρκώς -αλλά όχι επαρκώς ακόμα- η στάση της απέναντι στην Αγκυρα. Το προκλητικό είναι εκείνοι που συνεχίζουν να κάνουν το αντηχείο της προπαγάνδας της Τουρκίας. Ο «διασώστης» δεν διανοήθηκε π.χ. να πάει στα τουρκικά παράλια εμποδίζοντας τον απόπλου των «αποστολών θανάτου» των διακινητών. Προτιμάει να περιμένει να έρθουν στην Ελλάδα, να τις υποδεχθεί και να τις «σώσει». Δεν διανοήθηκε να βάλει πλάτη αυτός ο αγνός ανθρωπιστής που ξέρει εκ των ένδον, να ριχτεί φως στο γιατί, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μητρώο ΜΚΟ, η μεγάλη πλειονότητα των ΜΚΟ που συμμετείχαν στο ξέφρενο πάρτι του 2015-2019 εξαφανίστηκαν. Ποιοι ήταν, τι έκαναν, πώς το έκαναν και πόσα έβγαλαν…

ΚΑΙ η Ολλανδή και ο «διασώστης» αλλά και όσοι τους στήριξαν χωρίς δεύτερη σκέψη -ήταν αυτοί που τον Μάρτιο του 2020, αντί να συνταχθούν στην προάσπιση των ελληνικών συνόρων την ώρα της επίθεσης, διατύπωναν ερωτήματα για τη μη… τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και έκαναν ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο-ενοχλούνται γιατί κατηγορούνται ότι ταυτίζονται με την τουρκική προπαγάνδα. Δικαιούται να ενοχλούνται και να διαμαρτύρονται; Ναι, όσο κι αυτός που πάει ανάποδα στο μονόδρομο και γίνεται έξαλλος επειδή του ζητάει τα ρέστα αυτός που οδηγεί κανονικά…

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ