Συγκεκριμένα για τις 20 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο σχετικός πλειστηριασμός σε βάρος της «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.», με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης και με τιμή πρώτης προσφοράς 244.516,60 ευρώ, όπως αυτή έχει προκύψει από τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των δύο πιστοποιημένων εκτιμητών, δηλαδή αφενός του Ιανουαρίου 2023 που ήταν 197.000 ευρώ και αφετέρου του Σεπτεμβρίου 2024 που ήταν 292.033,20 ευρώ. Η αρχική βασική έκθεση εκτίμησης έγινε το 2017.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συνολική αξία εκκαθάρισης ανερχόταν το 2017 κατά την τότε έκθεση εκτίμησης, σε 2.820.555 ευρώ ενώ η συνολική εύλογη αξία σε 5.840.664 ευρώ.
Όπως αναφέρεται, «η τιμή εκκίνησης σε σχέση με αυτή της εκκαθάρισης προσεγγίζεται από το 67% που ήταν το 2017 μόλις στο 7% ώστε να μπορέσει να υπάρξει πρόθυμος αγοραστής για το πλήθος των αρχείων σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Οι λόγοι της «έκπτωσης»
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις στην έκθεση εκτίμησης του Ιανουαρίου 2023 υπάρχουν μια σειρά αιτίες που επιδρούν στην απομείωση της αξίας του φωτογραφικού αρχείου όπως:
• Οι αμοιβές που συνδέονται με τις φωτογραφίες για εν λόγω μέσα έχουν δεχτεί αντίστοιχη πίεση ή και λόγω έλλειψης ζήτησης.
• Το αρχείο έχει δεχθεί μια επιπλέον φθορά 6 ετών.
• Η εφημερίδα που έχει συνδεθεί με το αρχείο δεν έχει επαναλειτουργήσει ούτε ψηφιακά.
• Έχουν δημοσιευθεί πλήθος φωτογραφιών σε έντυπα και ψηφιακά μέσα ανάλογου περιεχομένου τα τελευταία έτη και έχουν πωληθεί στη δημόσια σφαίρα.
Σχετικά με την κατάσταση του αρχείου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα slides και οι τηλεφωτογραφίες βρίσκονται σε άριστη κατάσταση διατήρησης, ενώ οι απλές φωτογραφίες και τα αποκόμματα έχουν υποστεί αλλοιώσεις.
Τι περιλαμβάνει
Το φωτογραφικό αρχείο της Ελευθεροτυπίας περιλαμβάνει 60 θεματικές ενότητες που αφορούν από τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, οικονομία, προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας, τη Διεθνή Κατάσταση, Θεσμούς της Πολιτείας μέσα στις δεκαετίες, πολιτική, κινήματα, πολιτισμό, Αθλητισμό, καθημερινότητα κ.α.
Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός αποτελεί ένα ακόμη «επεισόδιο» στο σήριαλ της πτώχευσης της ιστορικής εφημερίδας που ξεκίνησε το 2014. Ακολούθησε ο πλειστηριασμός των ακινήτων της Χ. Κ. Τεγόπουλος. Αρχικά το συγκρότημα στο Ν. Κόσμο πέρασε στην Dimand έναντι 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκρότημα στο Κορωπί βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια το 2022 με τιμή κατακύρωσης 8,21 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια βγήκαν σε πλειστηριασμό τα σήματα της Ελευθεροτυπίας, τα οποία πέρασαν στον έλεγχο της Alter Ego Media.
πηγή newmoney.gr


















