Πέμπτη 23.07.2026

Δ. Τσιόδρας στην ΕΡΤ για επιστολική ψήφο σε εθνικές εκλογές: Είναι μια διευκόλυνση – Δεν καταλαβαίνω τη στάση της αντιπολίτευσης

Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, τη συζητάμε δεκαετίες κι ευτυχώς γίνεται, τόνισε ο Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή NEWSROOM για την επιστολική ψήφο.

Αναφορικά με την επέκταση της και στις εθνικές εκλογές εξήγησε «[…]είπαμε να κάνουμε ένα βήμα και να δούμε τεχνικά αν μπορεί να γίνει και να το επεκτείνουμε και στις εθνικές εκλογές. Γιατί το ερώτημα το οποίο ετίθετο σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις ήταν “ωραία το κάνετε για τις ευρωεκλογές γιατί δεν το κάνετε και για τις εθνικές εκλογές;”. Η απάντηση που δινόταν ήταν ότι υπάρχουν διάφορες τεχνικές παράμετροι τις οποίες εξετάζουμε[…] από την αρχή τις εξετάζαμε. Το υπουργείο των Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μπορεί να το κάνει. Και από την αρχή που υπήρξε μια συναίνεση για να πάμε για την ψήφο στις ευρωεκλογές γιατί όχι αυτή η συναίνεση να μην επιτευχθεί και για την ψήφος στις εθνικές εκλογές;».

Είναι μια διευκόλυνση, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η στάση της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Φοβάται την ψήφο των ομογενών η αντιπολίτευση»

Τόνισε ότι θεωρεί εντελώς υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης καθώς όπως είπε «η αντιπολίτευση υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για ένα νομοσχέδιο στο οποίο υποτίθεται συμφώνησε και υπήρχε συναίνεση».

«Φοβάται την ψήφο των ομογενών η αντιπολίτευση. Αυτό είναι το βασικό. Από εκεί και πέρα τα τεχνικά και όλα τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να κουβεντιαστούν και να λυθούν. Τώρα στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, ξέρετε πολύ καλά ότι περνάει με 151 για να ισχύσει για τις ευρωεκλογές. Για να ισχύσει σε εθνικές εκλογές χρειάζεται 200. Άρα, από τη στιγμή που δεν το ψηφίζει η αντιπολίτευση δεν περνάει αυτό τώρα. Οπότε δεν έχει κανένα νόημα αυτό που λέει “Αποσύρετε την τροπολογία”» σημείωσε.

Επιπλέον ανέφερε ότι «το αν τεχνικά δεν υπάρχουν προδιαγραφές, θα κριθεί το υπουργείο από τη διαβεβαίωση που δίνει.
Δηλαδή αν σε εθνικές εκλογές φανεί ότι δεν ισχύουν αυτά, τότε πράγματι, αλλά διαβεβαιώνει ότι ισχύουν» και τόνισε ότι « Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Όλες οι χώρες εφαρμόζουν κάποιες πρακτικές και έχουμε πάρει παραδείγματα από αυτές τις χώρες προκειμένου να τα ενσωματώσουμε εδώ. Δεύτερον, αυτό το περί διαβλητότητας, κοιτάξτε, σήμερα είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ύστερα από κάποια χρόνια θα είναι κυβέρνηση ίσως κάποιος άλλος. Θέλω να πω ότι έχεις μια ρύθμιση η οποία ισχύει στο διηνεκές, δεν είναι ότι κάνει κάτι η Νέα Δημοκρατία τώρα, προκειμένου να κλέψει, να το πω έτσι, την ψήφο. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα».

Ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Τσιόδρα για την επιστολική ψήφο στο βίντεο που ακολουθεί

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ