Σχεδόν δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, με την τιμή της μετοχής της VeriSign να έχει εκτιναχθεί, οι περισσότεροι υπάλληλοι της SecureIT «στα χαρτιά, ήταν εκατομμυριούχοι», λέει ο Τσόντρι στο CNBC Make It.
«Οι άνθρωποι ξετρελάθηκαν στην εταιρεία, επειδή δεν περίμεναν ποτέ τόσα πολλά χρήματα», λέει. «Πολλοί από αυτούς αγόραζαν καινούργια σπίτια. Αγόραζαν καινούργια αυτοκίνητα. Ξέρω έναν τύπο που πήρε έξι μήνες άδεια, νοίκιασε ένα τροχόσπιτο και γύρισε όλη τη χώρα. Μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν».
Ο Τσόντρι θυμάται τη συμβουλή του Τζιμ Μπίντζος, τότε προέδρου της VeriSign, σχετικά με το τι να κάνει με τις μετοχές του: Να πουλά μέρος των μετοχών σιγά-σιγά «σε τακτική βάση».
«Η στρατηγική αυτή με βοήθησε να αποκομίσω κάποια οφέλη από την ανοδική πορεία των μετοχών της VeriSign πριν η αγορά καταρρεύσει», λέει ο Τσόντρι.
Ο Τσόντρι λέει ότι δεν γνωρίζει αν και πότε οι πρώην υπάλληλοί του εξαργύρωσαν τις δικές τους μετοχές. Όταν έφυγε από τη VeriSign στα τέλη του 1999, οι πρώην υπάλληλοί του του διοργάνωσαν ένα πάρτι – αλλά μόνο αργότερα κατάλαβε πλήρως τον αντίκτυπο που είχε η απόφαση να πουλήσει την SecureIT σε αυτούς τους υπαλλήλους.
«Πήγα σπίτι εκείνο το βράδυ και κοίταξα το φύλλο με όλα τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που είχαν και πολλαπλασίασα με την τιμή της μετοχής της VeriSign. Τότε συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για 70 ή 80 εκατομμυριούχους, με δικαιώματα προαίρεσης μετοχών», λέει ο Τσόντρι. «Ήταν εντυπωσιακό».
«Αυτοί οι εργαζόμενοι κάνουν τη διαφορά»
Ο ίδιος ο Τσόντρι είχε ήδη αρκετά χρήματα για να είναι ευτυχισμένος: «Με τη σύζυγό μου είχαμε ένα ωραίο, τυπικό σπίτι της μεσαίας τάξης εκείνη την εποχή, και δεν είχαμε κανένα φανταχτερό αυτοκίνητο ή μεγάλες πληρωμές», δήλωσε στο Make It την περασμένη εβδομάδα.
Ο Τσόντρι και η σύζυγός του χρηματοδότησαν μόνοι τους την SecureIT, εξαντλώντας τις οικονομίες τους ύψους περίπου 500.000 δολαρίων, αντί να προσλάβουν εξωτερικούς επενδυτές.
Αυτό απελευθέρωσε περισσότερο μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία για να το διανείμει, το οποίο ήταν «καλό, επειδή αυτοί οι εργαζόμενοι κάνουν τη διαφορά – δούλευαν μέρα και νύχτα», λέει.
«Και μόνο η HDNet είχε απολύσεις αμέσως μετά την πώληση», πρόσθεσε ο Κιούμπαν.
πηγή newmoney.gr